Nyitókép: fizkes / Shutterstock

 

A szlovákok 77 százaléka érezte magát stresszesnek vagy lelkileg rosszul az elmúlt évben – derül ki a Pilulka gyógyszerészcsoport és a Behavio kutatóintézet felméréséből. A felmérést Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon és Ausztriában végezték 1000 fős mintája alapján.

 

A felmérés szerint a nők (21 százalék) nagyobb valószínűséggel küzdenek súlyos pszichológiai stresszel, mint a férfiak (13 százalék). A felmérésből az is kiderült, hogy minden harmadik 24 év alatti fiatal érintett a mentális egészségügyi problémában. A felmérés szerint a mentális stressz az életkor előrehaladtával csökken: ezt a 25 és 34 év közötti válaszadók 22 százaléka, a 35 és 44 év közötti válaszadók 12 százaléka tapasztalta.

 

A Nefelejcs (Nezábudka) Segélyvonal igazgatója, Monika Martinez szerint a pszichológiai instabilitás fő kiváltó okai leginkább a személyes kapcsolatokban jelentkező problémák.

 hirdetes_810x300  

 

„A családban jelentkezhetnek félreértések a szülők és a gyerekek között, a szülők magányosak lehetnek a gyerekek önállósulása után, a felnőtt gyerekek pedig időhiánnyal küzködnek, de generációk közötti problémák is vannak.”

 

– mondta, hozzátéve: a párkapcsolatokban szakításról, válásról, hűtlenségről vagy erőszakról lehet szó.

 

Mindeközben a felmérés szerint az emberek mindössze 13 százaléka fordul szakemberhez, ha pszichológiai problémákkal küzd. A szlovákok leggyakrabban a partnerükkel vagy a közvetlen családtagjaikkal oldják meg ezeket (37 százalék). A válaszadók mintegy 15 százaléka bízik meg barátaiban vagy kollégáiban. A válaszadók további 14 százaléka cikkeket olvas, videókat néz, vagy az interneten illetve fórumokon vitatja meg a problémákat. A válaszadók akár egyötöde (20 százalék) egyáltalán nem foglalkozik velük. A Nefelejcs Segélyvonal igazgatója arra kéri az embereket, hogy komoly mentális problémák esetén forduljanak szakemberhez.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.