Nyitókép: SITA/AP

 

Szlovákia azon döntése, hogy leállítja a Kijevnek nyújtott katonai segélyt, nem lesz jelentős hatással az ukrajnai konfliktus lefolyására – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön.

 

„Szlovákiának nem volt olyan nagy része az ukrajnai fegyverszállításban, így ez aligha fogja befolyásolni az egész folyamatot” – mondta Peszkov újságíróknak a már 20 hónapja tartó háború kapcsán.

 

Peszkov ugyanakkor ismét azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy Ukrajnának nyújtott segélyével olajat önt a tűzre.

 hirdetes_810x300  

 

„E folyamat fő mozgatórugója egyáltalán nem Kijev, hanem az Egyesült Államok. Ezért minél tovább fog olajat önteni a tűzre a konfliktusban való közvetlen részvételével, annál tovább folytatódik. De ugyanúgy nem fogja tudni megváltoztatni az események menetét, Oroszország pedig eléri céljait”

 

– hangsúlyozta a Kreml szóvivője a TASS állami ügynökség szerint.

 

A parlament európai ügyekért felelős bizottsága csütörtökön jóváhagyta Szlovákia álláspontját a délután kezdődő kétnapos EU-csúcsra. Ebből következik, hogy Szlovákia támogatni fogja Ukrajnát, és átfogó segítséget nyújt neki. Robert Fico új szlovák miniszterelnök szerint azonban ebbe a segélybe nem tartozik bele a fegyverszállítás.

 

„Miniszterelnökként támogatni fogom, hogy Ukrajna nulla katonai segítséget kapjon” – jelentette ki. Szerinte a szlovák kormány kész humanitárius segélyt nyújtani Ukrajnának. Fico szerint az EU-nak fegyverszállítóból béketeremtővé kellene válnia.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.