Nyitókép: TASR – Jakub Kotian

 

A Csehszlovák Köztársaság lefektette az alkotmányos igazságszolgáltatás alapjait, utat nyitott az általános választójog előtt és a nők számára is választójogot biztosított – mondta Zuzana Čaputová köztársasági elnök pénteken, amikor megkoszorúzta a Csehszlovák Köztársaság megalapításának 105. évfordulója alkalmából a pozsonyi Milan Rastislav Štefánik emlékművet.

 

„Azokhoz az időkhöz képest valóban egy nagyon modern demokratikus köztársaság volt egy olyan alkotmánnyal, amely megteremtette az alkotmányos igazságszolgáltatás alapjait, az egyenlő (és általános) választójogot, valamint a nők választójogát is”

 

– hangsúlyozta Čaputová. Szavai szerint ekkoriban számos oktatási és kulturális intézményt hoztak létre, és csökkent a csecsemőhalandóság. Hozzátette, hogy ezt a köztársaságot külföldön is tisztelték, ahogy Szlovákiának is van mire építenie.

 

 hirdetes_300x300  

Körkép.sk megjegyzése: Azt elfelejtette elmondani, hogy a centrista prágai kormányzat a demokratikus kirakat ellenére a német és magyar nemzeti kisebbségek mellett a szlovákokat is elnyomta.

 

Körkép.sk, Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!