Nyitókép: Robert Kaliňák/Facebook

 

Az USA-val kötött védelmi együttműködési megállapodást (DCA) módosítani kell – jelentette ki Robert Kaliňák (Smer-SD) védelmi miniszter a közösségi oldalán, miután pénteken (október 27-én) találkozott Gautam Rana szlovákiai amerikai nagykövettel.

 

Egyúttal tájékoztatta, hogy Szlovákia nem küld új szállítmányokat lőszerraktáraiból Ukrajnába. Örül annak a konszenzusnak, hogy a párbeszéd a kölcsönös jóléthez vezető út.

 

„Rána amerikai nagykövettel széles körű megbeszélést folytattunk a biztonsági kihívásokról és mindkét állam közös érdekeit érintő kérdésekről. A találkozó megmutatta nekünk, hogy tiszteletben tartjuk egymás véleményét, és képesek vagyunk meghallgatni és figyelembe venni a másik oldal igényeit előítéletek nélkül”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Kaliňák.

 

Elmondása szerint a találkozón kijelentette, hogy a kormány nagyra értékeli a jó kapcsolatokat a nyugati partnerekkel, de ez a kormány nem olyan, mint a „korábbi szolgalelkű kormányok“.

 

„Hálásak vagyunk a konstruktív beszélgetésért és együttműködésért, de csak olyanért, amely kölcsönösen előnyös“ – jegyezte meg.

 

A miniszter szerint Szlovákia kül- és védelmi politikája kudarcot szenvedett kudarc után. „A legnagyobb kudarcok közé tartozik a nem éppen szerencsés módon megfogalmazott védelmi együttműködésről szóló szerződés, valamint a Szlovákia számára feltétlenül szükséges katonai felszerelések és lőszerek elosztása“ – jelentette ki Kaliňák.

 

Kaliňák szerint Szlovákia, mint kisebb állam számára kulcsfontosságúak a partnerekkel való jó kapcsolatok, a nemzetközi szervezetekben való tagság és az ezekből fakadó kötelezettségek. Mint hozzátette, a hatékony együttműködés nemcsak Szlovákia védelmét szolgálja, hanem új lehetőségeket nyit a gazdasági növekedés előtt is.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!