Nyitókép forrása: topky.sk

 

Két magyar turista, egy 66 éves férfi és egy 61 éves nő letért a kijelölt ösvényről a Magas-Tátrában, ami miatt egy olyan helyen találták magukat, ahonnan saját erejükből már nem tudtak sem tovább menni, sem visszafordulni – közölte a Szlovák Hegyi Mentőszolgálat.

 

Az esetre csütörtökön került sor a Nagy-Morgás-hágónál (Veľká Svišťovka), a Kőpataki-tó felé. A hegyimentőket a két bajba jutott személy ismerősei riasztották, akiknek telefonon keresztül sikerült azonosítani a helyet, ahol csapdába estek – épp időben, mert időközben a mobiltelefonjuk is lemerült.

 

A mentés nem volt egyszerű a rendkívül erős széllökések miatt, így helikopterrel sem a helyszín átfésülése, sem a hegyimentők helyszínre szállítása, sem a csapdába esett páros kimentése nem volt lehetséges.

 

 hirdetes_300x300  

A hegyimentők ezért szárazföldi úton indultak a keresésükre, és csak többórás kutatás után bukkantak rájuk a Folmar-gerincen. A két turista didergett ugyan a mérsékelt kihűléstől, de képesek voltak mozogni. A mentők gyalogosan vitték őket a Kőpataki-tóhoz, onnan pedig terepjárművel Ótátrafüredre szállították őket.

 

A hegyimentők az eset kapcsán hangsúlyozták, hogy a hegyekben a nyári időjárás kezd télire fordulni, ezért időben el kell indulni a túrákra, és az időkorláthoz és a saját fizikai korlátainkhoz mérten kell megtervezni a túra útvonalát. Azt javasolják sötétedés előtt mindenképp forduljanak vissza a túrázók, mert este gyorsan lehűlik a levegő, hajnalban pedig erős fagyra és hóra is számítan kell.

 

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!