Nyitókép: Roman Hanc/1.pluska.sk

 

Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a kormány segítséget nyújt az októberi földrengés által sújtott kelet-szlovákiai falvakban élőknek. Fico pénteken a Varannói (Vranov nad Topľou) járásban található Gyapár (Ďapalovce) községben tett látogatása során azt mondta, hogy a pénzek egy részét már kiutalták, és a kormány a bizalmi szavazás után további segítséget biztosít.

 

Fico hozzátette, hogy a földrengés által okozott teljes kárt 8 és 16 millió euró közé becsüli. Szerinte az állam mindenkinek segít, akinek szüksége van rá. Mint kifejtette, a segítségnyújtás első része a munka-, szociális- és családügyi minisztériumon keresztül zajlik. Ez háztartásonként 800 eurót, majd önkormányzatonként 15 000 eurót jelent. A második rész a tartalékon keresztül megy.

 

„Tegnap 1,5 millió eurót szabadítottunk fel, amelyet konkrét települések között osztottunk szét.”

 

 hirdetes_810x300  

– húzta alá. Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter az állam nevében elnézést kért a térségtől. Szerinte az állam elmulasztotta, hogy azonnali segítséget nyújtson a lakosoknak. „Meg akarjuk változtatni a válságkezelés egész szemléletét, hogy az állam proaktívan lépjen fel az emberekért, hogy az önkormányzatnak, amely három és fél éve az egyetlen működő egység itt, ne kelljen újra egyedül beavatkoznia a válsághelyzetek idején” – mondta.

 

Erik Tomáš (Hlas-SD) munka-, szociális- és családügyi miniszter elmondta, hogy a földrengés által érintett háztartások maximum 800 eurót kaphatnak. Jelenleg közel 900 kérelmet regisztráltak, és ezek közel felét már ki is fizették. Az önkormányzatok 15 ezer eurót kaphatnak a program keretében, de ezt is a lakosokra kell fordítaniuk – magyarázta.

 

Tomáš hozzátette, hogy hat-hét családot azonosítottak, akiknek nincs hová menniük, ezért a hadsereg úgynevezett élő konténereket készített elő. „Már csak néhány technikai dolgot kell rendeznünk” – tette hozzá. Fico rámutatott, hogy a kabinet első ülése Nyitranovákban (Nováky) lesz, egy másikat pedig január végén tartanak a földrengés által érintett régióban.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!