Nyitókép: SITA/Jozef Jakubčo

 

A Szociális Biztosítónál az elmúlt hetekben megnövekedett a korengedményes öregségi nyugdíj iránti kérelmek száma. Ez elsősorban annak a jogalkotási újításnak köszönhető, miszerint negyven ledolgozott év után már lehet kérni a korengedményes öregségi nyugdíjat.

 

Ezzel összefüggésben a Szociális Biztosító számos szervezési és technikai intézkedést fogadott el az ügyfelek időben történő kiszolgálása érdekében – tájékoztatott Martin Kontúr, a Szociális Biztosító szóvivője.

 

Elmondása szerint a biztosító erősíti a személyi kapacitásokat és a belső munkaszervezést. November 6-tól meghosszabbítja fiókjai és kirendeltségei nyitvatartási idejét. A korengedményes öregségi nyugdíj iránti kérelmet a jelenlegi állandó vagy átmeneti lakhelynek megfelelő fiók helyett bármely szlovákiai fiókban be lehet nyújtani.

 hirdetes_300x300  

 

Többféle foglalási mód

 

A szóvivő arra is felhívta a biztosítottak figyelmét, hogy az online foglalási rendszeren kívül telefonon keresztül is foglalhatnak időpontot, valamint személyes is meglátogathatják a Szociális Biztosító irodáit.

 

Ugyanakkor az ügyfeleknek az elektronikus fiókjuk (EUP) használatát ajánlák, amelyben megtalálják a korengedményes öregségi nyugdíj megállapításához szükséges ledolgozott évek számát. A leendő nyugdíjas az elektronikus fiókban gyakorlati áttekintést is kap a kérvény megírásához szükséges dokumentumokról. Az ezt követő értékelési folyamat így gyorsabb és hatékonyabb lesz.

 

A kérelmek száma havi szinten közel 120 %-kal nőtt

 

A korengedményes öregségi nyugdíj iránti kérelmek éves növekedése közel 56%-os. Míg tavaly szeptember végéig a Szociális Biztosító 9 861 korkedvezményes öregségi nyugdíj iránti kérelmet regisztrált, addig idén szeptemberben már 15 359-et. A kérelmek száma havi szinten közel 120%-kal nőtt.

 

Az egyes fiókokban eltérő a helyzet

 

Szlovákia különböző régióiban az egyes fiókokban a helyzet eltérő, és jelenleg folyamatosan változik. A Szociális Biztosító különösen az olyan nagyobb városokban, mint Pozsony, Kassa, Nagyszombat vagy Zsolna – amelyek általában nagyobb számú biztosítottat szolgálnak ki – jegyeztek fel megnövekedett érdeklődést a honlapján található foglalási rendszeren keresztül történő online időpontfoglalás iránt.

 

A kisebb városokban és fiókokban azonban továbbra is elérhetők az online foglalási időpontok, emellett a biztosítottak inkább telefonon keresztül foglalnak időpontot, vagy személyesen keresik fel a fiókot.

 

Mindenkire gondolnak

 

 „Azokra az ügyfelekre is gondolunk, akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel, illetve a szükséges számítógéphasználati gyakorlattal – ők továbbra is tudnak telefonon keresztül időpontot foglalni vagy személyesen bejönni, a kollégáknak ebben az esetben további szabad kapacitásuk van az időpontfoglaláshoz. A foglalási rendszer ugyanis nem öleli fel az adott fiók teljes kapacitását a kérvények megírására. Ezzel egyidejűleg más intézkedéseket is bevezetünk a gyakorlatba, amelyek kombinációja hozzájárul a fiókokban történő ügyintézés felgyorsításához és a kapacitások növeléséhez”

 

– tette hozzá a Szociális Biztosító vezérigazgatója.

 

A kérelem benyújtásának zökkenőmentes lebonyolítása érdekében fontos, hogy az ügyfelek rendelkezzenek a nyugdíjas időszakot igazoló dokumentumokkal.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!