Nyitókép: MZV SR

 

Robert Kaliňák szlovák védelmi miniszter hétfőn Brüsszelben találkozott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, akivel a szlovák kormány prioritásairól tárgyalt a biztonság és védelem területén, valamint az Ukrajnának nyújtott segélyek jövőjéről – tájékoztatott a védelmi minisztérium kommunikációs osztálya.

 

Kaliňák a megbeszélésen tájékoztatta Stoltenberget az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek megszüntetéséről. „Ennek ellenére Szlovákia kellően széles skáláját kínálja a humanitárius, polgári és technikai, nem halált okozó segítségnyújtásnak. A külföldi partnerek teljes mértékben tiszteletben tartják az új kormány döntését” – közölte a tárca.

 

A közlemény szerint a védelmi tárca új vezetésének célja a fegyveres erők képességeinek és kapacitásainak erősítése az állampolgárok és az állam biztonságának megőrzését célzó feladatok ellátásában.

 hirdetes_810x300  

 

A szlovák védelmi minisztérium vezetője hangsúlyozta, hogy Szlovákia felelős partner, amely kész az egyéni és kollektív szintű képességek kiépítésére.

 

A megbeszélésen a minisztérium tájékoztatása szerint Stoltenberg méltatta a Szlovák Köztársaság fegyveres erőinek modernizálására, a védelmi ipar növekedésének lehetővé tételére és az infrastrukturális projektekbe való befektetésre irányuló szándékot. Kiemelte Szlovákia előrehaladását a képességcélok teljesítésével kapcsolatban, beleértve az önálló légvédelem helyreállítására irányuló törekvéseket.

 

„A kétoldalú tárgyalásokon mindkét fél megerősítette, hogy a NATO és a Szlovák Köztársaság közösen folytatja a fegyveres erők felkészültségének, bevethetőségének és interoperabilitásának növelését” – közölte a minisztérium.

 

Kaliňák az EU-s védelmi miniszterek találkozójának előestéjén találkozott Stoltenberggel. A NATO vezetőjével folytatott tárgyalásokon Juraj Blanár szlovák külügyminiszter is részt vett.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!