Nyitókép forrása: Illusztráció/SITA/KR PZ Nitra

 

Ukrajna uniós csatlakozásáról még csak beszélnek, az ukrán belépés potenciális gazdasági következményei azonban már megjelentek Közép-Kelet-Európában. Nyáron a gabonadömping okozott problémát, most az olcsó, de európai működési engedéllyel nem rendelkező ukrán fuvarozók a szállítmányozás ágazatát fojtogatják.

 

A szlovák fuvarazók érdekvédelmi szövetsége, az UNAS a felsőnémeti határátkelő teljes blokádját helyezte kilátásba csütörtökön délután 13:00 és 14:00 óra között. Az UNAS a döntést a lengyel fuvarozókkal együttműködve hozta meg, akik már napok óta határzárral tüntetnek az illegálisan foglalkoztatott ukrán kamionosok tömege ellen.

 

„Az utat blokkolni fogjuk mindkét irányban, hogy megakadályozzuk az ukrán fuvarozók ki- és belépését Szlovákia területéről és területére. Megállítunk minden autót, csak a polgári védelem és mentőszolgálat járműveit engedjük át”

 

közölte Vladimí Sopúch, az UNAS egyik tagja.

 hirdetes_300x300  

 

A blokáddal a szlovák fuvarozók lengyel kollégáik melletti kiállásuknak is hangot akarnak adni.

 

„Nem értünk egyet az ukrán fuvarazók illegális foglalkoztatásával Szlovákiában és az EU-ban”

 

mondta Sopúch. Emlékeztetett, hogy a szlovákiai fuvarozók megbízásai meredeken csökkentek az Ukrajnából Európába érkező fuvarozók miatt, akiknek viszont nincs engedélye, hogy az EU területén működjenek.

 

Ahogy a gabonadömping esetében, Brüsszel is itt az ukrán érdekeket kezeli prioritásként az uniós tagállamok érdekei előtt. Az orosz-ukrán háborúra és a szolidaritásra hivatkozva ugyanis egy határozatban névleg mentesítették az európai engedély feltétele alól az ukrán fuvarozókat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.