Nyitókép: Zuzana Čaputová/Facebook

 

Zuzana Čaputová szlovák államfő szerdán telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel. Az X közösségi oldalon tett nyilatkozata szerint Ukrajna európai integrációs törekvéseiről, Ukrajna támogatásáról, valamint a kétoldalú együttműködésről beszélgettek.

 

„Gratuláltam neki és az ukrán állampolgároknak ahhoz a haladáshoz, amit az EU-csatlakozás felé tettek, és kifejtettem véleményemet az Európai Bizottság csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló döntésével kapcsolatban is”

 

– írta Čaputová a Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetés után.

 

 hirdetes_300x300  

Az Európai Bizottság egy héttel ezelőtti jelentésében bizonyos fenntartások ellenére a csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolta a tagállamoknak Ukrajnával.

 

Zelenszkij X-en közzétett nyilatkozata szerint köszönetet mondott a szlovák elnöknek, amiért „elismerte Ukrajna előrehaladását az EU-val való csatlakozási tárgyalások megkezdése felé”.

 

Nagyra értékelte azt is, hogy Szlovákia támogatja béketervét, és hogy részt vett az államfők és a miniszterelnökök katonai és biztonsági tanácsadóinak az ukrajnai békével foglalkozó harmadik találkozóján, amelyet október végén Máltán tartottak. Szlovákiát Jana Kobzová, Čaputová külpolitikai tanácsadója, valamint a külügyminisztérium képviselője képviselte.

 

Zelenszkij szerint Čaputovával Ukrajna energiabiztonsági problémáiról és a szlovák-ukrán gazdasági együttműködés folytatásáról is beszélgettek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!