Nyitókép: Zuzana Čaputová/Facebook

 

Petr Pavel cseh államfő és felesége, Eva a prágai várban fogadta csütörtökön Zuzana Čaputová szlovák államfőt és élettársát, Juraj Rizmant. Az elnökök kiemelték a Szlovákia és Csehország közötti kivételes kapcsolatokat, és reményüket fejezték ki, hogy azok a jövőben is így maradnak.

 

„Rendszeres látogatásomra érkeztem Prágába november 16-án, azaz a demokrácia közös ünnepe előtti napon – egy olyan esemény előtt, amely mindkét országra pozitívan hatott, és amelyben közösen vettünk részt –, vagyis a bársonyos forradalom előtt”

 

– mondta Čaputová.

 

 hirdetes_300x300  

Elmondása szerint neki és Pavelnek mindig van mondanivalója, különösen a jelenlegi „viharos” belpolitikai és geopolitikai időkben. „Kapcsolataink rendkívüliek, szorosak, és hiszem, hogy azok is maradnak” – tette hozzá.

 

„Nagyon örülök, hogy az elnök asszony az állami ünnep előestéjén, illetve a V4-ek soron következő elnöki szintű tárgyalásai előtt, valamint röviddel a választások után talált időt egy csehországi munkalátogatásra”

 

– mondta Pavel, hozzátéve, hogy neki és Čaputovának sok témát kell megvitatnia.

 

Hozzátette: Szlovákia és Csehország történelmileg kivételes kapcsolataira kíván építeni minden szinten. „Ennek megvannak az előfeltételei, és pragmatikusan keresni fogjuk a közös érdeket“ – tette hozzá.

 

Čaputová egy nappal november 17-e előtt érkezett Prágába, hogy megemlékezzen a bársonyos forradalom évfordulójáról. Kora este csokrot helyez és gyertyát gyújt a Národní třídán, a bársonyos forradalom emlékművénél. Délután a Szlovák Intézetben találkozik a Csehországban élő szlovák közösséggel, este pedig a Károly Egyetem hallgatóival fog beszélgetni a demokrácia kihívásairól.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!