Nyitókép: TASR/screenshot

 

Abba kell hagynunk a visszatekintést és egymás hibáztatását, nemcsak a novemberi frázisokhoz kell visszatérnünk, hanem ahhoz, amit a bársonyos forradalom valójában megtestesített. „Nemzetként csak így haladhatunk előre” – mondta Peter Pellegrini (Hlas-SD) parlamenti elnök pénteki beszédében a kommunizmus kivégzett és mártírhalált halt politikai foglyainak emlékművénél a pozsonyi vereknyei temetőben.

 

„A társadalmi igazságosság iránti felhívás társadalmilag megosztott társadalommá változott, amely még mindig nem fizette meg történelmi adósságát szlovák állampolgárok egész csoportjainak. A szabadság iránti felhívás sértésekké, vulgarizmusokká és agresszióvá fajult a közéletben. Az egységesítés vágya megosztott szlovák társadalmat eredményezett, amelynek a különböző világai ma a kölcsönös gyűlölet miatt nem tudnak közös nevezőre jutni”

 

– értékelt Pellegrini.

 

 hirdetes_300x300  

Különösnek tartja, hogy az egykor egész nemzetet összefogó események most jelentősen megosztják. Elgondolkodtatónak nevezte, hogy ’89 novemberét ma a társadalom kevesebb mint fele tekinti pozitívan.

 

Pellegrini szerint a bársonyos forradalom karaktere, tartalma és története révén egyedülállóvá és kivételessé vált egész Európa történetében.

 

„Ez nem egy gyűlölködő bosszúfelhívás volt, hanem az egész nemzet összefogása valamiért. Egy erős szabadságeszméért, egy jobb társadalmi perspektíváért és a nemzeti emancipációért. Ez alapvető áttörés volt a szlovák nemzet életében, hosszú évekre meghatározta az irányunkat”

 

– jelentette ki.

 

Pellegrini az Alexander Dubček emlékmű megkoszorúzásával is megemlékezett a szabadságért és a demokráciáért folytatott harc napjáról, emellett részt vett a dévényi Szabadság kapuja emlékműnél tartott megemlékezésen is.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!