Nyitókép: AP photo

 

A Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma hatályon kívül helyezi annak az irányelvnek az érvényességét, amely a transzneműek nemváltásának folyamatát hivatott egyszerűsíteni. Ezt az SNS koalíciós partner kérésére teszi meg.

 

„Az egészségügyi tárca koalíciós partnerének (SNS) kérésére megszünteti annak az irányelvnek az érvényességét, amely egységesítette az egészségügyi ellátás folyamatát a nemváltáshoz azelőtt, hogy az orvos szakvéleményt adott volna ki a az anyakönyvbe adminisztratívan bejegyzett személy nemének megváltoztatására“ – közölte a minisztérium, és leszögezte, hogy a kormánykoalíció stabilitásának kinyilvánítása érdekében folyamodott az útmutatás megszüntetéséhez.

 

A problémát átfogóan és szakszerűen kívánja megoldani az új nemzetközi betegségosztályozás elfogadása keretében.

 hirdetes_300x300  

 

A minisztérium 2022 júniusában felfüggesztette az említett irányelv érvényességét, amely a transzneműek nemváltási folyamatát hivatott egyszerűsíteni. Ezt a transzszexualizmus diagnosztizálására vonatkozó standard eljárások közzétételével tervezték megújítani, amit Vladimír Lengvarský volt egészségügyi miniszter közvetlenül a minisztérium márciusi távozása előtt hagyott jóvá.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!