Nyitókép: SITA

 

Addig, amíg szükséges, Ausztria továbbra is ellenőrzéseket végez a szlovák határon. Gerhard Karner osztrák miniszter ezt azután jelentette be, hogy csütörtökön Bécsben találkozott Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszterrel.

 

A szlovák belügyminisztérium vezetője hozzátette, Szlovákia kész a határőrzésre, hogy ezzel is hozzá tudjon járulni az ellenőrzések mielőbbi megszüntetéséhez. Ausztria legutóbb november 3-án hosszabbította meg további 20 nappal a határellenőrzést a szlovák határon.

 

Karner szerint a határellenőrzésnek a jelenlegi formájában kell folytatódnia, vagyis nem nehezítheti meg a határon túlra munkába ingázók életét. „Szeretném megköszönni, hogy az ellenőrzések gyorsak” – mondta a szlovák miniszter a jelenlegi intézkedésekkel kapcsolatban.

 hirdetes_300x300  

 

Mint Šutaj Eštok emlékeztetett, jelenleg a schengeni övezet 11 országában van érvényben ideiglenes ellenőrzés. „Ez dominóeffektust vált ki. Ha egy ország bevezet ilyen ellenőrzéseket, a többiek is követik” – mondta.

 

Szerinte uniós szintű intézkedésekre van szükség, amelyek hatékonyan védik a schengeni övezet külső határait. Szlovákiában a tavalyi évhez képest 430 százalékkal nőtt az illegális migránsok száma. Šutaj Eštok ugyanakkor kijelentette, hogy alig egy hónappal a hivatalba lépése óta csökkent az illegális migráció intenzitása a szlovák határokon. Az új kormány hivatalba lépése után „Szlovákia többé nem biztonságos ország” a csempészek és az illegális migránsok számára – hangsúlyozta.

 

Az osztrák belügyminisztérium vezetője szerint Európában az idén 25 százalékkal nőtt az illegális migráció éves összevetésben. Ausztriának azonban sikerült 50 százalékkal csökkentenie.

 

A jövő héten a V4-ek belügyminiszterei tárgyalnak az illegális migráció megoldásának módjairól, Ausztriával és Németországgal kibővítve. Megvitatják a migránsok származási országaival és tranzitországokkal való együttműködés formáit is.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!