Nyitókép: SITA

 

A parlament ismét tárgyal majd a honatyák, polgármesterek, megyei és helyi önkormányzati vezetők, politikusok közhatalom gyakorlása során okozott károkért való felelősségvállalásról szóló törvény módosításáról.

 

A tervezetet a Slovensko (korábbi OĽaNO) nyújtotta be, és a parlament a következő, december 6-án kezdődő ülésén tárgyalhatja.

 

 hirdetes_300x300  

A törvényjavaslat célja egy működőképes „büntetési” mechanizmus bevezetése a köztisztviselők által a közpénzek kezelése során elkövetett helytelen lépések és kötelességszegések esetén. A tervezetbenyújtói szerint a köztisztviselők közvagyonra vonatkozó döntéshozatali felelősségének jelenlegi meghatározása mellett úgy tűnik, hogy az állampolgárok korlátlanul bíznak a köztisztviselőkben. Ugyanakkor, a lakosság gyakran tanúja volt több olyan súlyos eset felbukkanásának, amelyekben soha nem állapították meg a felelősséget.

 

„Az államnak vagy a helyi önkormányzatnak okozott károkat a gyakorlatban gyakran figyelmen kívül hagyják. A köztisztviselő személyes felelőssége különösen ritkán bizonyítható. A törvényjavaslat hivatalból írja elő az eljárás megindítását, miközben az állam vagy a területi önkormányzat nevében a Legfőbb Ügyész jár el” – áll a javaslatban.

 

A törvénytervezet az előző választási időszakban nem jutott második olvasatba sem.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!