Nyitókép: sita

 

Hétfőről keddre virradóra Szlovákia középső és keleti részén 7-20 centiméternyi hó hullhat. Helyenként akár 20-35 centiméternyi is várható – közölte közösségi oldalán az SHMÚ.

 

Az első idei komoly hóhelyzet így már a tél hivatalos kezdete előtt néhány nappal megérkezik.

 

„Dél-nyugat Szlovákia fölé már bejutott a melegebb levegő és így az alacsonyabban fekvő területeken eső formájában érkezik a csapadék”

 

közölte az SHMÚ.

 hirdetes_300x300  

 

A legtöbb hóra Kelet-Szlovákiában számít az SHMÚ, főleg Zemplén, Abaúj és Gömör térségében.

 

Miután keddtől szeles időt várnak a meteorológusok, így az érintett térségekben hóátfúvásokra is kell majd számítani.

 

shmu.sk

 

Éjféltől intenzív havazás várható, a magyar közútkezelő munkagépei már sózzák az utakat

 

A meteorológiai előrejelzések alapján kedd éjfél után intenzív havazás várható Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében.

 

Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén magasabban fekvő területein 10–15 centiméternyi friss hó is hullhat néhány órán belül, de síkvidéki területeken is nagyságrendileg hasonló, 5–10 centiméternyi várható.

 

A hirado.hu közlése szerint a közútkezelő munkagépei az érintett területeken megelőző sószórást végeznek, hogy tompítsák a friss hó letapadását. A havazásban érintett országrészeken mintegy 25 telephelyről 180 gép indul el, hogy csaknem 8500 kilométernyi fő- és mellékúton beavatkozzon – közölték.

 

A közlekedők is sokat tehetnek azért, hogy az országos utakon a forgalom zavartalan legyen. Egy-egy baleset miatt ugyanis a feltorlódott kocsisorokban vesztegelhetnek a közútkezelő gépei, így a hóeltakarítást is később tudják adott helyszínen elvégezni.

 

  • Soha ne előzzék meg a hóeltakarító járműveket! Nemcsak a KRESZ előírásai miatt, hanem azért, mert biztosak lehetnek benne, a munkagépek mögött tisztább lesz a burkolat, mint előtte. Fontos, hogy a gépektől érdemes kellő távolságot is tartani.
  • Havazás idején vezessenek lassabban, figyelmesebben és körültekintőbben. Csak akkor előzzenek, ha azt biztonságosan be is tudják fejezni.
  • Csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített, téli gumival felszerelt gépjárművekkel vezessenek.
  • Utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról, forgalmi helyzetről a Útinform.hu oldalon. Ez alapján tervezzék meg utazásukat.
  • Induljanak el időben, hamarabb, ne út közben, téliesebb útviszonyok között próbálják meg behozni az esetleges késéseket.

 

teraz.sk, hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!