Nyitókép forrása: szlovák Kormányhivatal

 

November 30-án Robert Fico kormányfő, Tomáš Taraba környezetvédelmi, illetve Jozef Ráž közlekedésügyi miniszter, valamint Jana Ježíková, beruházó Szlovák Vízgazdálkodási Építővállalat megbízott vezérigazgatója jelenlétében adták át hivatalosan használatra a felújított bal zsilipkamrát, amely növeli a biztonságot és a vízi közlekedés intenzitását a Bősi Vízerőműn keresztül.

 

Robert Fico miniszterelnök szerint a Bősi Vízerőmű technikai felújítása szükséges előfeltétele a vízforrásokból származó elektromos energia stabil előállításához. Emellett ugyancsak lényeges bevételforrás az ország számára.

 

„A szlovák kormány teljes mértékben tudatosítja és elkötelezi magát a vízből, megújuló forrásból történő villamosenergia termelés támogatása és fejlesztése mellett.”

 

mondta Fico Bősön.

 hirdetes_810x300  

 

A Bősi Vízerőmű zsilipkamráin keresztül évente több mint 15 ezer hajó, 6 millió tonna áru és 500 ezer ember halad át. A zsilipkamrán ugyanakkor 1992 óta folyamatosan üzemelnek kivéve a szokásos karbantartási munkálatok és a balesetek elhárítása idején. A zsilipkamrákat több mint százezerszer töltötték fel és eresztették le. Az európai projektnek köszönhetően a jobb- és baloldali zsilipkamra is felújításra került, amivel ismét a nemzetközi hajóforgalmat szolgálják.

 

A zsilipkamrák innovációjának és modernizálásának célja a Bősi Vízerőműn áthaladó nemzetközi hajóforgalom biztonságának, folyamatosságának és megbízhatóságának növelése volt.

 

„Ökológiai alacsony energiafogyasztású közlekedést kínál, szabályozza a Duna vízszintjét, védi a szomszédos területeket az árvíztől. Biztosítja a zöldáram termelését is, amely Szlovákia teljes energiafogyasztásának mintegy 10 százalékát állítja elő”

 

hangsúlyozta Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter.

 

Robert Fico Bősön, forrás: szlovák Kormányhivatal

 

A projekt teljes értéke meghaladta a 144 millió eurót, melyből 123 millió eurót az Európai Unió, 21,6 millió eurót pedig a szlovák állam biztosított társfinanszírozóként.

 

A bal zsilipkamrán egyelőre csak próbaüzem folyik, a kolaudációs eljárás befejezésére várhatólag az év végéig sor kerül.

 

A Bősi Vízerőműből származó környezetbarát villamosenergia-termelés megőrzése a jelenlegi Fico-kormány egyik prioritása. Épp a Smer-kormány volt hatalmon, mikor 2015-ben az állam közvetlen ellenőrzést szerzett a Bősi Vízerőmű üzemeltetése és pénzügyi forrásai felett.

 

„A Bősi Vízerőmű működését korábban a privatizált Szlovák Erőmű biztosította. A vízerőmű bérbeadása azonban kezdettől fogva gazdaságilag hátrányos volt az állam számára, a szerződés érvénytelenségét független bíróság is megerősített”

 

emelte ki Fico.

 

Robert Fico Bősön, forrás: szlovák Kormányhivatal

 

A zsilipkamrák után a tervek szerint sor kerül majd az erőmű berendezéseinek modernizációjára és a turbinák teljeskörű javítására is. Az ehhez szükséges lépéseket a Környezetvédelmi minisztérium és a kormány közösen készíti elő.

 


Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!