Nyitókép: mti

 

A Középső Ipoly-mente Területfejlesztési Ügynökség vezetésével, a környezettudatos megoldások előtérbe helyezése mellett a végéhez közeleg az Ipoly völgye foglalkoztatási cselekvési tervének (TAPE JOBS) megvalósítása. A TAPE kulcsprojektje az Ipolyvarbó (Vrbovka) – Őrhalom (HU) Ipoly-híd és a hozzá vezető utak megépítését támogató pályázat.  A „Határtalan természet – Ipeľ/Ipoly-híd“ című projekt az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében valósul meg. 

 

A hídépítés Szlovákia és Magyarország közötti határfolyó jobb és bal partján fekvő, szemközti községeket érinti. Annak ellenére, hogy ezek a falvak légvonalban csupán 1,5 km-re találhatók egymástól, a legközelebbi határátkelőn keresztül a túloldalra 20-25 kilométeres út vezet. 

 

A projekt elsődleges célja a közvetlen határon átnyúló összeköttetés javítása volt Ipolyvarbó és Őrhalom között. A beruházás a 31,5 m fesztávolságú közúti híd megépítése mellett a szlovák oldalon egy 40 m hosszú új, a hídhoz közvetlenül csatlakozó út és járda építését valamint 360 méteres szakaszon történő, a hídhoz vezető csatlakozó út felújítási munkáit is tartalmazza. A híd mellett pihenőhely kialakítására került sor. A magyar oldalon a településről a hídig egy 1,17 km hosszú új út épült. 

 

 hirdetes_810x300  

A projekt partnerei Ipolyvarbó (Vrbovka) Község Önkormányzata és Magyarország Építési és Közlekedési Minisztériuma. Mivel a helyi önkormányzat – egy kis lélekszámú település – nem rendelkezett elegendő pénzügyi forrással a határokon átnyúló közúti kapcsolat előfinanszírozásához és társfinanszírozásához, Besztercebánya Megye (BBSK) segítő kezet nyújtott neki. A pénzügyi támogatáson túl a megyei hivatal a Besztercebányai Regionális Közútkezelővel (BBRSC) együttműködve szakértői támogatást biztosított a beruházás sikeres megvalósítása érdekében.   

 

A projekt teljes költségvetése 6 725 325,13 euró, ebből 5 716 526,35 eurót uniós támogatással az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszíroz. A 2 605 000 eurós költségvetésű híd megépítését a partnerek egyenlő arányban biztosítják, az eltérő áfakulcs figyelembe vétele mellett. A szlovák oldalon a hídhoz vezető utak építésének és helyreállításának beruházási költségei 666 474,06 eurót tesznek ki. Besztercebánya Megye az együttműködési megállapodás szerint Ipolyvarbó Önkormányzatának a pályázat kötelező társfinanszírozására 100 ezer eurót biztosít, illetve folyósítja a kellő pénzösszeget a projekt előfinanszírozására.    

 

Az új Ipoly-híd és a kapcsolódó bekötőutak ünnepélyes átadására 2023. december 1-én került sor Ipolyvarbón (Vrbovka). Ünnepi beszédet Ondrej Lunter, Besztercebánya Megye elnöke, Balla Mihály, országgyűlési képviselő és választókerületi elnök, MUDr. Richard Raši, PhD., MPH, Szlovákia beruházási, regionális fejlesztési és informatikai minisztere és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere mondott. Ezt követően került sor az ünnepélyes szalagátvágásra. 

 

Szijjártó Péter: újabb Ipoly-híd került átadásra Magyarország és Szlovákia között

 

Az új, határokon átnyúló közúti kapcsolat megteremtése elősegíti a határokon átnyúló munkaerő-mobilitást, csökkenti az utazási időt és az utazási költségeket (utazásonként cca. 10 km-es csökkenéssel számolunk). Ezzel egyidejűleg megoldódik Ipolyvarbó jelenlegi földrajzi és közlekedési elszigeteltsége is. A pályázat megvalósítása új lehetőségeket jelent a határon átnyúló foglalkoztatás növelésére, a gazdasági, kulturális, társadalmi és intézményi együttműködés fejlesztése is. A környezettudatos megoldások előtérbe helyezése mellett új dimenzióba kerülnek a térség eddig kiaknázatlan természeti, történelmi és kulturális értékeinek közös felhasználási lehetőségei, ami várhatóan további fejlesztést eredményezhet.

 

Körkép.sk/Középső Ipoly-mente Fejlesztési Ügynökség – közlemény

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!