Nyitókép: SITA

 

A parlamenti választások előtt elutasította a Smerrel való együttműködést, majd miután az megnyerte a választásokat, igazodott az új helyzethez. Forró Krisztián immár kapocs szeretne lenni a magyar és a szlovák kormányfő között.

 

A Szövetség-Aliancia hivatalba lépése után levelet írt a szlovák miniszterelnöknek, melyben kapcsolatfelvételt kezdeményezett vele. Válasz azonban nem érkezett.

 

A Körkép.sk elérte Robert Ficot, akit a Szövetség lehetséges kapocs szerepéről, a szlovák-magyar kapcsolatokról és a kisebbségi kormánybiztosról is kérdezte. Szlovákia kormányfőjének a választások óta ez volt az első nyilatkozata a magyar nyelvű sajtónak.

 hirdetes_300x300  

 

A pozíciót a Szövetség számára egyébként még a Fidesz járta ki a Smernél a választások után. Szijjártó Péter amikor legutóbb Pozsonyban járt, erről beszélt is a Szövetség székházában.

 

Exkluzív interjú.

 

 

Miniszterelnök úr, Forró Krisztián, a Szövetség elnöke azt mondta, hogy szívesen lenne kapocs a szlovák és a magyar kormány között. Ön hogy látja ennek lehetőségét?

 

Ezt Forró Krisztián mondta?

 

Igen.

 

Nézze, elmondhatom, hogy mi épp arról döntünk, hogy ki legyen a kisebbségi kormánybiztos. Meggyőződésem, és a koalíciós partnerek között egyetértés van a tekintetben, hogy ez a személy magyar nemzetiségű legyen. Így mi rögtön egyeztethetünk is Forró elnök úrral arról, hogy találunk-e olyan megfelelő személyt, aki képes lefedni ezt a jelentős pozíciót.

 

Azt gondolom, hogy ami a nemzeti kisebbségeket illeti, legyen szó akár a legnépesebb magyarról, vagy a legkisebbről, a legfontosabb számomra, hogy jól éljenek Szlovákiában. Mert legyen magyar vagy szlovák, cseh, ukrán vagy ruszin, mindannyian ugyanazokkal a problémákkal küzdünk. Ezért az ilyen együttműködési ajánlatot csak üdvözölni tudok és örülök a Forró elnök úrral való találkozónak.

 

Tudjuk, hogy jó viszony van a Fidesz és a Smer, Orbán miniszterelnök úr és Ön között. Ismert az is, hogy a Szövetség a választások előtt élesen elhatárolódott a Smertől. Most, a választások után, az eredmény ismeretében milyen lehetőséget lát az együttműködésre?

 

Szerkesztő úr, szeretném hozzátenni, hogy itt elsősorban a két kormányfő együttműködéséről van szó, akivel örülök, hogy megértjük egymást. A két párt kicsit különböző. Mi szociáldemokraták vagyunk, a Fidesz konzervatív párt. Ezért mi nem pártcsaládon belül találkozunk nemzetközi szinten. Rendkívül nagyra értékelem az Orbán miniszterelnök úrral való együttműködést.

 

Bizonyos mértékben kár, hogy a Szövetség nem jutott be a parlamentbe. Figyelmesen követtük a párton belüli mozgásaikat. A Most-Híd egy részének távozását, a személyi jellegű veszekedéseiket arról, hogy konkrét személyek a 150., vagy más helyen szerepeljenek. Én sajnálom mindezt, mert azt gondolom, hogy egy ilyen népes nemzeti közösségnek a parlamentben lenne a helye. Mi jó tapasztalatokkal rendelkezünk a magyarokkal való együttműködés terén, elég, ha csak a Most-Hídra gondolok, akikkel közösen kormányoztunk.

 

Tehát függetlenül attól, hogy a Fidesz jobboldali konzervatív párt, a Szövetség szintén jobb oldalra fókuszál, mi pedig baloldaliak vagyunk, ami a nemzetiségek együttélését illeti, mi arra törekszünk, hogy egy hajóban legyünk.

 

Köszönöm az interjút.

 

 

A Körkép.sk információi szerint egyébként a Szövetségen belül Forró és Berényi köre leginkább azt szeretné, ha a pozíciót Őry Péter töltené be, akitől így egyúttal az Országos Elnökséget illetően is megszabadulnának.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.