Nyitókép: SITA

 

A jövő évi állami költségvetés tervezetét a jövő héten tárgyalja a kormány. Ezt megelőzően még be kell építeni bele a kabinet által hétfőn jóváhagyott konszolidációs intézkedéseket. Az államháztartás konszolidációjának üteme azonban nem lesz nagyobb 0,5 %-nál – jelentette be Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök a hétfői kormányülés után.

 

„Úgy gondolom, hogy sikerült megtalálni az egyensúlyt az államháztartás konszolidációja és az úgynevezett színvonal megőrzése között a szociális területen. Ezen kívül megtaláltuk a forrásokat a teljes összegű tizenharmadik nyugdíj bevezetésére, plusz egy nagyon jelentős kamattámogatásra is a jelzáloghitelekre, amelyek rendkívül komoly szociális segélyt jelentenek, Mindezt annak ellenére tudjuk megvalósítani, hogy milyen állapotban vagyunk”

 

– értékelt a miniszterelnök.

 hirdetes_300x300  

 

Megerősítette, hogy 2024-ben minden jogosult megkapja a teljes összegű 13. nyugdíjat. Jövőre Szlovákiában minden nyugdíjas a kategóriája átlagnyugdíját kapja. Marad a szülői nyugdíj is, melyet 2024-es év egészére júniusban egyszeri összegként folyósítanak., Jóval több pénz jut az egészségügyre, mintegy 250 millió euró értékben.

 

A kormányfő szerint a jelenlegi összegű szülői nyugdíj folyósítására a pénzt a 2. nyugdíjpillér járulékának jelenlegi 5,5%-ról 4%-ra történő csökkentésével találják meg. A Szociális Biztosító így további forrásokhoz jut.

 

„Senkitől nem veszünk el semmit, csak az emberek kevesebbet takarítanak meg a második pillérre 2024-ben. Ha az egész ország ragaszkodik a szülői nyugdíjhoz, akkor szükség van valamiféle szolidaritásra”

 

– érvelt.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!