Nyitókép forrása: SITA/Tomáš Somr

 

A Szlovák Hadsereg 2018 óta várja azt a nyolc darab Zuzana 2-es típusú önjáró löveget, amelyet a részben állami Kunštrukta-Defence hadiipari vállalat gyárt. Az ugyanis előbb az ukrán megrendelést akarja teljesíteni.

 

2018-ban Szlovákia összesen 25 darab önjáró löveget rendelt meg, amelyeket 2022 év végéig kellett volna a K-D-nek leszállítania. Eddig azonban csak 17 került átadásra. A nyugati pénzekből Ukrajnának szánt mennyiségekre fordították az rendelkezésre álló erőforrásaikat, ám mostanra alkatrészhiány alakult ki. Az sem kizárt, hogy még az ukránok sem kapják meg időben a lövegeket.

 

A Zuzana 2-es önjáró löveg a szlovák hadiipar jelenlegi zászlóshajója, amelyből Ukrajnának még 16 darabot kellene legyártani. A pénzt természetesen nem a kvázi csődben lévő ország, hanem Dánia, Norvégia és Németország hármasa fizeti a szlovák gyártónak.

 hirdetes_810x300  

 

A dolog érdekessége, hogy az ukrán megrendelést a védelmi miniszterium helyezte a szlovák hadsereg megrendelése elé még Jaroslav Naď (Demokrati) hivatali ideje alatt. Naď a nyugati-atlantista és háborúpárti erők egyik vezető személyisége Szlovákiában, aki ráadásul nagyon arrogáns módon szokott érvelni a nyugati elvárások teljesítése mellett. Igaz, azóta a szeptemberi választásokon a választók 2,97 százalékos eredménnyel „jutalmazták” az általa és Eduard Heger (Demokrati) volt kormányfő által megtestesített politikát.

 

A védelmi miniszter ma már Robert Kaliňák (Smer), aki most auditot rendelt el a Kunštrukta-Defenc-nél, mivel a jelek szerint már az ukrán szállítás is veszélybe került. A cégnek nincs alkatrésze a futóművek és a vetőcső megépítéséhez.

 

Már korábban is voltak problémák a Zuzanákkal. Az első darabokat a pozsonyi ukrán nagykövet ugyan még augusztusban ünnepélyesen átvehette, ténylegesen azonban Ukrajna csak októberben kapta meg őket, mert a kivitelezés nem felelt meg az ukrán hadsereg által korábban lefektetett paramétereknek.

 

Még érdekesebb körülmény, hogy a szlovák hadseregnek szánt, még függőben lévő 8 Zuzana 2-es leszállítása elvileg már megvalósulhatott volna. A Pravda baloldali portál szerint ugyanis Szlovákia döntött úgy, hogy a még hiányzó nyolc darabot átengedi Ukrajnának. Ez azt jelenti, hogy a szlovák védelmi minisztérium egy teljesen új modern fegyverrendszer beszerzésénél Ukrajnának engedte át saját készleteit. Így a korábbi ellenzék, vagyis a mai kormánypártok vádjai, miszerint Jaroslav Naď Ukrajna támogatásával meggyengítette a szlovák hadsereget, nem alaptalanok.

 

A Konštrukta-Defencnek a szerődés módosítása után 2024 év végéig van ideje leszállítani a szlovák hadseregnek járó 8 darab önjáró löveget. Tekintettel arra, hogy még az ukránokét sem győzik legyártani, benne van a pakliban, hogy ezt a határidőt sem tudják tartani.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!