Nyitókép forrása: SITA/Michal Veterník

 

A kormányprogramba bekerült a választási rendszer reformjának terve. A HLAS a magyar vegyes választási rendszerhez hasonló változtatást szorgalmaz, adott esetben tehát mind a 79 járás kap egy-egy parlamenti helyet, és csak 71 képviselőt választanánk országos listáról. A tervezet egyszerűsített formája az lenne, hogy a mandátumok elosztása nem járásonként, hanem megyénként történne. A tervezet nagy port kavart, annak ellenére, hogy alkotmányos többségre lenne szükség a változtatáshoz, az SNS pedig inkább elutasító a választási reform kapcsán, de az ellenzéki KDH már kevésbé. Most a Szlovákiai Városok Uniója tett le az asztalra egy saját javaslatot, amelyből az is kiderül, melyik megyének mennyi képviselői hely jutna.

 

Az ÚMS megtartaná az egyetlen egész országot magába foglaló választási körzetet, de csak a szavazatok megszámlálása és a mandátumok pártok közötti elosztása kapcsán. Minden további lépésben a nyolc megye szempontjai érvényesülnek. 

 

A mostani választási rendszer két lépcsőből áll: először megszámlálja a szavazatokat és elossza a pártok között, a másodikban kiszámolja a preferenciaszavazatokat és meghatározza, mely jelöltek kerülnek be a parlamentbe.

 

 hirdetes_810x300  

Az ÚMS modelljét kidolgozó Peter Spáč, a Masaryk Egyetem Szociológiai Tanulmányi Karának docense tervezetében beiktatna a két lépcső közé egy harmadikat, amely elossza a mandátumok számát az egyes megyék között.

 

A megyékre jutó mandátumok számánál érdemes megjegyezni, hogy a modell még mindig több mandátumot biztosítana Pozsony megyének (24 képviselői helyet, ami az összes parlamenti szék 16 százaléka), mint a lakossága aránya a teljes népességből (13 százalék).

 

  • Pozsony megye: 24 mandátum,
  • Nagyszombat megye: 14 mandátum,
  • Trencsén megye: 19 mandátum,
  • Zsolna megye: 21 mandátum,
  • Besztercebánya megye: 15 mandátum,
  • Kassa megye: 17 mandátum,
  • Eperjes megye: 23 mandátum.

 

Az önkormányzatok szerint ennyi nem elég

 

Az önkormányzatok és települések eddig sem idegenkedtek a választási reformtól, ugyanakkor még a mandátumok elosztásánál is fontosabbnak tartották a 2000-es években elkezdett decentralizációs folyamatok végigvitelét. Ez leegyszerűsítve a települések és megyék finanszírozási problémáinak megoldásait is tartalmazná – ha lenne politikai hajlandóság a folyamat befejezésére.

 

Most is ez a helyzet, az ÚMS pártolja a reformot, de csak akkor, ha mellett a decentralizáció is végbe megy.

 

Körkép.sk, postoj.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!