Nyitókép forrása: facebook.com/UNAS

 

Részlegessé változtatták a szlovák-ukrán határon hétfőn megújított kamionosblokádjukat a szlovák fuvarozók – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a Szlovák Szállítmányozók Uniójának (UNAS) közlésére hivatkozva csütörtökön.

 

Az enyhítés a gyakorlatban annyit jelent, hogy a fuvarozók óránként két – az ukrán oldalról érkező – kamion áthaladását teszik lehetővé – közölte az UNAS. „Ebben a rendszerben folytatjuk, mert a minden oldalról ránk nehezedő nyomás túl nagy volt” – idézte a fuvarozói szervezet alelnökének, Rastislav Curmának a szavait a szlovák hírügynökség.

 

Hozzátették: az EU-ban bejegyzett kamionok áthaladását ezután sem blokkolják, mint ahogy a kilépő teherforgalmat sem akadályozzák, és a személyforgalom is akadálytalanul folytatódhat, mindkét irányba.

 

 hirdetes_300x300  

A szlovákiai fuvarozók még december elsején kezdték meg kamionosblokádjukat a szlovák-ukrán határon, majd a blokádot ideiglenesen felfüggesztették, és e hét hétfőn – ismét határozatlan időre meghirdetve – újrakezdték.

 

A kamionosblokádot az UNAS tiltakozásul kezdte amiatt, hogy egy európai uniós rendelkezés értelmében, más kelet-európai fuvarozókkal együtt, előnytelen versenyhelyzetbe kerültek az ukrán fuvarozókkal szemben. A szlovák fuvarozói szervezet célja, hogy az Európai Bizottság (EB) azonnali hatállyal vezesse vissza az ukrán járművekre vonatkozó szállítmányozási engedélyeket, amelyeket az EB az ukrajnai konfliktus kezdetét követően törölt el. Az UNAS az ukrán fuvarozók számára bevezetett uniós könnyítéssel kapcsolatban azt hangsúlyozza, hogy a szállítmányozási engedélyek rendszerének eltörlésével az EB teljesen ellehetetlenítette a szlovákiai és más kelet-európai fuvarozókat.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.