Nyitókép: SITA/Milan Illík

 

Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter 2024 elején akarja a parlament elé terjeszteni a környezetvédelmi hatástanulmányok (EIA) készítését érintő törvénymódosításó javaslatát. A tárca abban érdekelt, hogy a befektetők ne hagyják el Szlovákiát az alapvető törvényi szabályozáson túlmutató kötelezettségek teljesítése miatt – közölte Taraba pénteken Björn Helldén, a Volvo Car Košice autógyár igazgatójával, Denisa Žiláková közlekedési és Kamil Šaško gazdasági államtitkárral folytatott pénteki találkozóján.

 

A tárgyalás témája az ún. goldplating volt, azaz olyan szigorú előírások alkalmazása, amelyeket még az egyes köz- és magánprojektek környezeti hatásvizsgálatáról szóló európai irányelv sem ír elő. Taraba szerint riasztó a jogszabályok jelenlegi állapota ezen a területen.

 

„A projekteket 20 évvel ezelőtt elfogadott törvények alapján bírálják el. Egyes határidők olyan rövidek, hogy szinte teljesíthetetlenek, mások viszont túl hosszúak. Nincsenek megoldva az alapvető kérdések, mégis szigorúbb eljárási követelményeket támasztunk, mint amilyeneket az Európai Unió megkövetel tőlünk. Ez a helyzet hosszú távon egyszerűen fenntarthatatlan”

 

állapította meg a miniszter. Taraba rámutatott: a környezetvédelmi minisztérium nagyon szigorúan be fog tartani minden uniós szabványt, és érvényesíteni fogja ezeket.

 hirdetes_300x300  

 

A tárgyalófelek ezenkívül megállapodtak a szorosabb együttműködésben és további munkatalálkozók szervezésében is.

 

tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!