Nyitókép: Körkép.sk

 

Amennyiben a szlovák kormánykoalíció elfogadná a Magyar Szövetség javaslatait a jövő évi állami költségvetés tervezetével kapcsolatban, Gyimesi György szerint a párt megszavazná a javaslatot. Jelenlegi formájában azonban a kihasználatlan lehetőségek költségvetéseként tekintenek rá.

 

Forró Krisztián pártelnök szerint aggasztó, hogy 6 százalék körülire emelkedik a költségvetési deficit, közben pedig a magyarlakta régiók prioritásai meg sem jelennek a büdzsében. „Ez is azt mutatja, hogy csak magunkra számíthatunk” – foglalta össze a pártelnök a helyzetet.

 

Gyimesi György és Forró Krisztián a jövé évi állami költségvetésről. Kép forrása: Körkép.sk

 

 hirdetes_300x300  

Gyimesi György, a Magyar Szövetség alelnöke konkrét javaslatokkal élt a költségvetés-tervezetével kapcsolatban, Elmondta, hogy ha a kormánykoalíció megfogadná a párt javaslatait, ő maga meg tudná szavazni a jövő évi büdzsét. A párt javaslatai a következők:

 

– Javítani az adóbeszedést. Az adórésben ugyanis jelentős összeg rejtőzik. Az EU-s szint a be nem vallott adók nagyságát illetően 10,6 százalék. Ha Szlovákia tudná hozni ezt a számot, az Gyimesi szerint legalább fél milliárd euró pluszbevételt jelentene a kormánynak.

 

– A Magyar Szövetség szerint felesleges a hadseregre a GDP 2 százalékát költeni. Gyimesi úgy látja, 1,5 százalék is elég lenne, amivel 600 millió eurót spórolna az állam. „Robert Fico, Juraj Blanár és Ladislav Kamenicky ellenzéki képviselőként 2022 novemberében javasolta ugyanezt. Most, kormányon mégis 2 %-ot terjesztettek elő” – fogalmazott Gyimesi.

 

– További ki nem használt bevételi forrást jelentene a párt szerint az elektromos cigarettákra kivetett jövedéki adó kivetése. Gyimesi szerint ebből is több tízmillió eurós pluszbevételre tenne szert az állam, ami akár egy regionális kórház teljes felújítását fedezhetné.

 

– a politikus racionalizálná az útadót, mely szintén sok pénzt visz el az államtól mindenféle ciprusi cégeken keresztül. Gyimesi szerint ezt a pénzt el lehetne költeni páldául az állami adósság csökkentésére.

 

Gyimesi elmondta, hogy a szlovák államkötvények jelenleg drágábbak mint Görögország esetében.

 

„Ez nem tragédia, de komoly figyelmeztetés a jövőre nézve, hiszen az állami bevételek jelentős része megy majd adósságtörlesztésre és így kevesebb marad fejlesztésekre, az állam különböző szolgáltatásainak a működtetésére”

 

– zárta Gyimesi.

A Körkép.sk kérdésére a politikus elmondta, hogy a fenti feltételek teljesítése esetén ő maga megszavazná a jövő évi költségvetést.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!