Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

 

A koronavírus, pontosabban a SARS-CoV-2 elleni vakcinák múltja is jelene is rengeteg problémás kérdést vet fel.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke korrupciógyanús körülmények között szereztette be a Pfizer amerikai gyógyszeripari mogul vakcináit 2020-ban jelentősen túlárazva (36 milliárd euróért) a tagállamok kontójára, előrefizetéssel, kötbér nélkül, rossz feltételekkel. A nyugati vakcinák ráadásul késve érkeztek. A vakcinák beszerzési árát nyilvánvaló politikai okokból Brüsszel sosem hozta nyilvánosságra, titkosította. A kiszivárgó információk szerint azonban 19 eurónál is többe került egy adag.

 

Szlovákiában a késlekedés miatt beszerzett kis mennyiségű orosz Szputnyik V vakcina okán pedig megbukott Igor Matovič akkori miniszterelnök kormánya (2021-ben). Az akkor indított liberális, orosz vakcina elleni kampány célja egyértelműen a nyugati vakcinák helyzetbehozását szolgálta – vagyis a progresszívok, liberálisok mind von der Leyen cinkosai voltak az ügyletben, beleértve az akkori külügyminisztert, Ivan Korčokot is, aki geopolitikai okokból érvelt az orosz vakcina használata ellen, miközben a nyugati oltóanyagok nem voltak hozzáférhetők. De ezzel még nem ért véget a történet.

 

 hirdetes_300x300  

A vakcinák igen nagy része a nyakunkon maradt, zömében a Pfizer készítménye, amely az oltáskor a legszélesebb körben használt típus volt – egy idő után az AstraZenecát potenciális mellékhatásai miatt kivonták a programból, a Moderna és J&J vakcinája pedig nem volt annyira elterjedt.

 

Mivel von der Leyen olyan szerződést kötött meg, amiből a tagállamok nem nagyon tudtak vagy nem is akartak kihátrálni, a teljes mennyiséget ki kellett fizetni, függetlenül attól, hogy a készleteknek csak egy része került kiosztásra.

 

És ennek nem csak az oltási hajlandóság alacsony foka az oka. A koronavírus egy gyorsan mutálódó kórokozó, gyakorlatilag félévente új variáns alakult ki. A 2020-ban beszerzett hatalmas mennyiségű vakcinák hatása a legújabb variánsokra elmarad az elvárttól – az viszont nem igaz, hogy hatástalan lenne.

 

Most a hírek szerint Szlovákiának újabb milliókat kell költeni a vakcinákra. Nem a beszerzésükre, hanem a feleslegesen raktárban álló készletek megsemmisítésére.

 

Meghirdették a közbeszerzést az oltóanyagok szakszerű likvidálására, és az irányadó összeg 62 millió euró. Összesen 3 118 260 adag vakcinát fognak megsemmisíteni. A ráfizetés tehát 60 millió eurónyi fel nem használt vakcina plusz 62 millió euró a megsemmisítéséért, összesen 120 millió euró. 

 

És ez csak a vakcina. A speciális tárolást igénylő mRNS vakcinák hűtőládái, az oltási infrastruktúra kiépítése nincs benne az összegben.

 

Az egészségügyi veszélyes hulladék megsemmisítésére külön szabályok vonatkoznak, amelyeknek az egészségügyi minisztérium kénytelen eleget tenni. A vakcinák pedig különösen veszélyes egészségügyi hulladéknak számítanak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!