Nyitókép forrása: canva.com

 

Elfogadta a kormány a teljesértékű 13. nyugdíj bevezetésének javaslatát. Ennek értelmében a nyugdíjasok idén átlagnyugdíjuk alapján kapnak 13. életjáradékot. Az öregségi nyugdíjak esetén ez több mint 600 eurót jelent. Az idei évben az intézkedés 830 millió euróval terheli meg a költségvetést.

 

A javaslatot még a parlamentnek is el kell fogadnia. A javaslat eredeti változatához a kormány most kiegészítéseket és változtatásokat fűzött, így a végleges verzió egyelőre nem ismert.

 

Erik Tomáš (HLAS) munkaügyi miniszter kijelentette, hogy a 13. életjáradékot a nyugdíjasok decemberben kapják meg, de a kormány fenntartja a lehetőségét a korábbi folyósításnak is.

 

 hirdetes_300x300  

A teljesértékű 13. nyugdíjra nem csak az öregségi, de a rokkantnyugdíjasok, az özvegyi nyugdíjra és árvaságira jogosultak is megkapják, abban az összegben, ami a járadék előző évi havi átlagának felel meg.

 

Az öregségi nyugdíjak 13. életjáradéka így átlagban 606 euró lenne, a rokkantságié (70 százalékos leszázalékolás felett) 494 euró. A minisztérium közlése szerint egyetlen 13. életjáradék sem lehet kisebb 300 eurónál, vagyis a 70 százaléknál alacsonyabb szinten leszázalékolt rokkantak éppen 300 eurót kapnak majd.

 

Eddig a 13. nyugdíj az életjáradék nagyságával fordítottan arányosan 50 és 300 euró között mozgott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.