Nyitókép forrása: SITA/Ľudovít Vaniher

 

Daniel Lipšic speciális ügyész hétfőn bejelentette, hogy a 2022. december 21-i kettős gyilkoság ügyében lezárták a nyomozást, ami megállapította, hogy Juraj Krajčík elkövető eredeti célpointja Eduard Heger akkori kormányfő volt. Mivel nem tudott kellő fizikai közelségbe kerülni a kormányfőhöz, ezért terve B változata mellett határozta el magát, és a Vát úton lévő melegbár előtt végzett két fiatal férfivel, majd elm enekült. A rendőrség a támadót otthon találta meg, de addigra már végzett magával.

 

Lipšic elmondása szerint a tanúvallomások és a nyomozás megerősítette, hogy a támadó megfigyelte Hegert és a házánál is járt. A speciális ügyész szerint ugyanakkor nem Eduard Heger személye ellen irányult a gyilkos szándék, hanem az volt a lényeg, hogy ő a kormányfő. 

 

A Vár úti kettősgyilkossághoz az vezetett, hogy az elkövető nem jutott Eduard Heger kormányfő közelébe, ezért a „B-tervet” választotta. Ezt alátámasztja egyébként a középiskolás fiú naplója is.

 

 hirdetes_300x300  

Lipšic az elkövetőt „zavart, radikalizálódott személyként” jellemezte. Kiáltványa is arról tanúskodik, hogy a militáns akceleracionizmus követője volt, és nagy figyelmet szentelt a külföldi terrortámadásoknak.

 

„A bűntett elkövetése rendkívüli hidegvérre vall”

 

mondta Lipšic, hozzátéve, hogy maga a gyilkosság inkább kivégzés volt.

 

A gyilkosság politikai háttére

 

A Lipšic által is említett militáns akceleracionizmus egy veszélyes radikális irányzat, ami azonban éppúgy felütheti a fejét a szélsőbal mint a szélsőjobb térfélen is. Az ideológia lényege, hogy a rendszert megváltoztatni nem lehet, csak elpusztítani. Az akceleracionizmus hívei szerint ennek legjobb módja, ha éppenhogy lovat adnak a rendszer alá. Minél gyorsabb a változás, annál nagyobb káosz tör ki. Vannak olyan képviselői az irányzatnak, akik a 2016-os amerikai elnökválasztásokkor az általuk megvetett Hilary Clinton kampányát támogatták, arra számítva, hogy ha Clinton győz, a konzervatív államok fellázadnak a központi kormányzat ellen.

 

Az akceleracionista mozgalmak eszköztára igen széles, a politikai aktivizmus náluk éppúgy belefér a képletbe, mint a terrorcselekmény. A Vár úti kettős gyilkosság épp ezért volt terrorcselekmény.

 

Az is következik a fentiekből, hogy az elkövető pontosan azért választotta éppen azokat a célpontokat, mert lovat akart adni az általa gyűlölt irányzat alá adja lovat. A sors fintora, hogy így is lett. A kettős gyilkosságot a progresszív elnöki palota és PS, valamint a balliberális sajtó is politikai ellenfelei lejáratására használta fel.

 

A PS elnöke, Michal Šimečka (akkor még EP-alelnök) kezdeményezésére például határozatot fogadtak el, ahol a két meleg férfi haláláért a keresztény egyházakat és az akkori ellenzéki politikusokat tették felelőssé. Mindennek tetejébe, a határozatba belecsempészték saját ideológiai küldetésüket is, kifogásolva, hogy a szlovák alkotmány a házasságot egy férfi és egy nő szövetségeként határozza meg. Mintha lenne bármiféle kapcsolat az alkotmány család-definíciója és a gyilkosság motivációja között.

 

Az is fontos kitétel, hogy a szélsőliberális progresszív politikusok az illető határozatban csak a szélsőjobboldalt nevezték meg fenyegetésnek, a szélsőbalt nem. Elsősorban azért, mert a progresszíveknek a szélsőbal politikai szövetségesnek, ha nem testvérmozgalomnak minősül, míg a szélsőjobb politikai ellenfél.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!