Nyitókép: SITA

 

A Büntető Törvénykönyv módosítása ellentétes lehet a Szlovák Köztársaság alkotmányával, a károsultak tisztességes eljáráshoz való joga sérülhet. A büntetőeljárások alapvető csökkentése, a kárhatárok emelése, a feltételes büntetés kiszabásának és az elévülési területnek a megváltoztatása azt jelenti, hogy az állam lemond polgárai védelméről  és kilép a jogállamiság elveinek védelme alól. Ezt Zuzana Čaputová köztársasági elnök jelentette be a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának plenáris ülésén, a Büntető Törvénykönyv módosítási javaslata kapcsán mondott beszédében.

 

Elmondása szerint a Büntetőrörvénykönyv módosítása jelentősen csökkenti a vagyon elleni és a gazdasági bűncselekmények büntetési tételeit.

 

 hirdetes_300x300  

„Ugyanakkor alapvetően megemeli a kár mértékének határát, és kiterjeszti a felfüggesztett börtönbüntetés kiszabásának lehetőségét a szervezett bűnözői csoportok által elkövetett legsúlyosabb gazdasági bűncselekmények esetén is”

 

– jelentette ki. Példaként elmondta, hogy ha az elkövető lopás során 350 ezer euróig terjedő kárt okoz, a törvénymódosítás szerint nem kell börtönbe vonulnia, és próbaidőt kaphat.

 

Az államfő azt is kifogásolja, hogy a Btk. módosítása a legtöbb esetben felére rövidíti az elévülési időt. „Ezekben az esetekben az elkövető feleannyi idő után büntetlenséget kap” – jelentette ki.

 

Szerinte a tárgyalt változtatások alapvetően befolyásolják a bűncselekmények tisztázását is.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!