Nyitókép: honvedelem.hu

 

18 évvel ezelőtt zuhant le a magyarországi Hejce közelében az a szlovák katonai repülőgép, ami 42 áldozatot követelt, és a független Szlovákia történetének legnagyobb légikatasztrófája volt. Az AN-24-es repülőgépen a szlovák fegyveres erők tagjai utaztak, akik a koszovói KFOR-misszióból tértek haza. A balesetet csak egy katona élte túl.

 

A koszovói misszióból hazatérő szlovák KFOR-katonákat szállító repülőgép 2006. január 19-én, közép-európai idő szerint 17 óra 15 perckor szállt fel a pristinai repülőtérről. A fedélzeten 43 utas tartózkodott, köztük a Szlovák Köztársaság Védelmi Minisztériumának egy civil alkalmazottja. A gépnek 19.40 körül kellett volna leszállnia Kassán, de 19.30 körül lezuhant a kelet-magyarországi Hejce falu közelében, néhány kilométerre a szlovák határtól. A gép a Borsó-hegynek ütközött és kigyulladt.

 

A Légi Műveletirányítási Központ már 19.38 órakor jelentette a balesetet, majd a magyar és szlovák mentők azonnal a baleset helyszínére siettek. A katasztrófának egy túlélője volt, Martin Farkaš katona.

 hirdetes_810x300  

 

A repülőgépből csak a kabin egy része, a törzs hátsó része és elszenesedett, szétszórt roncsok maradtak meg. Az áldozatok maradványait körülbelül 100 méteres körzetben találták meg. A holttesteket január 21-én Szlovákiába szállították, egy nappal később pedig a lezuhant gép roncsai is megérkeztek az eperjesi (Prešov) légibázisra.

 

A baleset 42 áldozatának búcsúztatására 2006. január 26-án került sor Eperjesen. Ezen részt vett Ivan Gašparovič, a Szlovák Köztársaság elnöke, Mikuláš Dzurinda miniszterelnök és Pavol Hrušovský, a Nemzetgyűlés elnöke, Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára és Sólyom László, Magyarország köztársasági elnöke. Juraj Liška védelmi miniszter a baleset kapcsán lemondott. Utódja, Martin Fedor 2006. április 11-én a koszovói Šajkovac katonai bázison emlékművet avatott a légi katasztrófa áldozatainak emlékére. A baleset helyszínén, a magyarországi Hejce településen is található egy emlékmű, ahol minden évben megemlékeznek Szlovákia és Magyarország képviselői.

 

2020. július 29-én az akkori szlovák védelmi miniszter, Jaroslav Naď feloldotta a vizsgálati dosszié titkosítását. Az An-24-es katonai repülőgép lezuhanásának kivizsgálásáról szóló jelentést a védelmi minisztérium honlapján tették elérhetővé.

 

A szlovák katonák 1999 és 2010 között közel 11 éven át szolgáltak a KFOR-misszióban. A misszióban a szlovák fegyveres erők összesen 2004 tagja vett részt.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!