Nyitókép: SITA/Milan

 

Minden demokráciának, így a szlováknak is szüksége van erős polgári társadalomra és jól működő civil szervezetekre – jelentette ki kedden Zuzana Čaputová államfő a polgári társadalom képviselőinek adott hagyományos újévi fogadásán, melyen több mint 50 civil szervezet vezetője vett részt a társadalmi élet legkülönfélébb területeiről.

 

A szlovákiai civil szervezeteket érő bírálatokról az államfő kijelentette, hogy azok távol állnak a tárgyilagos kritikától.

 

„A polgári társadalommal kapcsolatos folyamatos hazugságok és megtévesztő információk terjesztői a bizalmatlanság és a gyűlölködés erősödését érték el, ennek pedig konkrét következményei vannak egyes szervezetre és a bennük dolgozó emberekre, valamint az egész civil szektorra nézve. Kérem, ne hagyják, hogy megosszák önöket”

 

mondta az államfő. Emlékeztetett, hogy a civil szektor sok esetben az államot helyettesíti és az állam feladatait végzi el, és sajnálatosnak nevezte, hogy a civil szférának emellett mekkora energiákat kell arra fordítania, hogy megvédje magát a politikai támadásoktól.

 hirdetes_300x300  

 

„Szlovákia lakosságának döntő többsége idén is kapcsolatba kerül majd valamilyen civil szervezettel, még akkor is, ha gyakran ezt nem is mindenki tudatosítja rögtön”

 

szögezte le. Ide tartoznak a nem állami szociális intézmények ügyfelei, a jótékonysági szervezetek által megsegített emberek, különféle kulturális és sportrendezvények résztvevői.

 

„Az élet minden egyes területén találunk aktívan tevékenykedő társulásokat, alapítványokat, nonprofit szervezeteket és kötetlenül szerveződő, tettre kész embereket”

 

tette hozzá az államfő.

 

Marcel Dávid Zajac, a kormányon kívüli nonprofit szervezetek kamarájának elnöke bízik benne, hogy az elnöki palotában folytatódik a civil szféra újévi fogadásának hagyománya.

 

„Nemes szolidaritásunkkal a társadalmat szolgáljuk, és a szolidaratás elve az, ami összeköti és erősíti a társadalmilag aktív embereket és segít átvészelni a nehezebb időszakokat is, ezért vagyunk még mindig itt”

 

jelentette ki. Emlékeztetett, hogy a civil szervezetekben dolgozók az idejüket, tehetségüket, tapasztalataikat ajándékozzák a segítségre szorulóknak, gyakran saját kényelmük feláldozásával. A szegényeket, betegeket és elesetteket segítik, és tevékenységük egyben visszajelzés is a közhivatali funkciókat betöltőknek.

 

TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!