Nyitókép: SITA

 

A büntetőtörvénykönyv reformja, melyról napok óta tárgyal a szlovák parlament, gyorsított eljárásban kerül elfogadásra. Erről döntött a törvényhozás a lehető legszorosabb, 76 fős többséggel.  A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minhárom olvasat egymás után következhet, az ilyenkor szokásos 30 napos szünet nélkül.

 

Az ellenzék szerint brutálisan beavatkoznak az állam működésébe és az eljárás megnyitja az utat a szervezett bűnözés előtt. A kormánykoalíció ezt elutasítja és azzal érvel, hogy sérültek a vádlottak emberi jogai.

 

 hirdetes_300x300  

A Büntetőtörvénykönyv módosításáról, mely többek között megszünteti a Speciális Ügyészséget, illetve jelentősen csökkenti a korrupcióért járó büntetéseket, villámgyors formában dönthet a parlament.

 

Mária Kolíková (SaS) korábbi igazságügyi miniszter szerint a Smer-Hlas-SNS lehetővé teszi, hogy a szervezett bűnözés kivásárolhassa magát a büntetés alól, illetve otthoni aranykalitkára cserélhesse a börtönt. Kolíková szerint a módosítás sérti az állampolgárok igazságszolgáltatáshoz való jogát, egyúttal javítja a kormányhoz közeli gyanúsítottak kilátásait.

 

Tibor Gašpar (Smer) szerint a változtatásokra szükség van, mivel sérülnek a jelenleg is rács mögött ülő, bírósági tárgyalásukra váró személyek személyiségi jogai.

 

Jövő héten már a parlament februári ülésszaka kezdődik. A kormányzó többség elfogadta, hogy a büntetőtörvénykönyv módosításához első körben legfeljebb 20 órás parlamenti vita áll rendelkezésre.

 

Körkép.sk, rtvs

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!