Nyitókép: Telegram/Denis Shmyhal

 

Ukrajna stabilitása, függetlensége és demokratikus perspektívája Szlovákia érdeke, és ezt Ukrajna európai uniós tagsága garantálhatja – mondta Robert Fico (Smer-SD) kormányfő a Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.

 

A találkozóra január 24-én Ungváron került sor, ahol mindkét miniszterelnök kijelentette, hogy a szlovák és az ukrán kormány a nézeteltérések ellenére az „új pragmatizmus” politikáját kívánja folytatni.

 

Fico szavai szerint Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásai hosszú távú folyamatok lesznek, de emlékeztetett arra, hogy ő személyesen támogatta Ukrajna európai perspektíváját. „Ami az Európai Unióhoz való csatlakozást illeti, beszéljünk róla, ott vannak bizonyos feltételek, ez időbe telik” – mondta, hozzátéve, hogy ez a csatlakozás a gyakorlatban nehezen képzelhető el, amíg Ukrajna háborús állapotban van.

 hirdetes_810x300  

 

Másrészt Ukrajna esetleges NATO tagságát az egész régióra nézve kockázatosnak tartaná. „Ukrajna NATO-tagsága hihetetlen forrása lenne a feszültségek fokozódásának, sőt a jelenleg helyi jellegű konfliktusnak az egész világra való kiterjesztésének” – véli Fico.

 

A két miniszterelnök több gazdasági kérdésről, a Nagykapos (Veľké Kapušany) és Munkács közötti energia-összekötő vezeték megépítéséről, a Felsőnémeti (Vyšné Nemecké) határátkelő korszerűsítéséről, valamint a Kijev és Kassa közötti vasúti összeköttetésről tárgyalt.

 

Robert Fico szerint Ukrajna valószínűleg nem fog új gáztranzit-szerződést kötni az orosz Gazprommal, miután a jelenlegi szerződés 2024-ben lejár. Szerinte azonban Szlovákia és a régió többi országának érdeke, hogy politikailag életképes megoldást találjanak a tranzit folytatására. „Minden lehetséges. Az ukránok akaratán múlik, hogy garantálják-e, hogy ez a tranzit meg fog történni” – jelezte Fico.

 

A miniszterelnök közvetlenül az ukrajnai tárgyalások befejezése után találkozott Olaf Scholz német kancellárral. Elmondása szerint a szövetségi kancellárt is érdekelték az ungvári tárgyalás eredményei, de a megbeszélés fő témája a Németország és Szlovákia közötti gazdasági kapcsolatok voltak. „Rengeteg németországi gazdasági partnerünk van, amelyek jelentősen hozzájárulnak a Szlovák Köztársaság gazdasági növekedéséhez. Katonai téren is van némi együttműködés” – mondta Fico.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!