Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

A lakosság közel egynegyede fontolgatja, hogy elköltözik Szlovákiából – fő okként az életszínvonalat  (68 százalék) és a politikai helyzetet (60 százalék) említették, derül ki az NMS Market Research Slovakia ügynökség online felméréséből.

 

„Habár a fiatal generációknak több oka is lenne arra, hogy külföldre menjenek, az első számú ok számukra a politikai helyzet és a szlovákiai életszínvonal. A jobb oktatási és munkalehetőségek, de a kíváncsiság is, a ritkábban említett okok közé tartozik” – mutatott rá Denisa Lakatošová, az NMS munkatársa.

 

A felmérésből kiderült, hogy a 24 év alatti fiatalok több mint kétharmada az elmúlt egy évben eljátszott azzal a gondolattal, hogy elhagyja Szlovákiát. Ez 42 százalékuk számára még mindig aktuális.

 hirdetes_300x300  

 

Az idősebb, 65 év feletti korosztályok (83 százalék), és az egyetemi végzettséggel rendelkezők is (75 százalék) ellenben azt mondták, hogy jól élnek Szlovákiában.

 

Az iskolai végzettség szorosan összefügg az életszínvonal alakulásával, így azoknak az embereknek az aránya, akik jól érzik magukat az országban, az iskolai végzettséggel együtt nő – tette hozzá Lakatošová.

 

Az online felmérés 2024 januárjában készült 1030 fős minta alapján.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!