Nyitókép: TASR

 

Nem jelent hátrányt, ha valaki magyar nemzetiségűként indul a Szlovák Köztársaság elnöki tisztségéért – mondta Forró Krisztián, a Szövetség elnöke a TASR TV-ben.

 

Saját elmondása szerint egy közel 30 ezer aláírást tartalmazó petíció alapján indul a választásokon mint polgári jelölt, és a Szövetség vezetősége támogatásáról biztosította őt. „Én vagyok ennek a pártnak az egyetlen elnökjelöltje és egyben az egyetlen magyar nemzetiségű jelölt” – mondta Forró.

 

Forró hozzátette, hogy nem zárkózik el más politikai szervezetek esetleges támogatásától sem. Hangsúlyozta, hogy a magyarok több mint ezer éve élnek együtt ezen a területen a szlovákokkal, romákkal és ruszinokkal, kiemelve: közös a történelmünk és sok közös kulturális hagyományunk van.

 hirdetes_300x300  

 

„Nem jelent számunkra hátrányt, hogy Szlovákiában magyarok és más nemzetiségű állampolgárok vagyunk. Az elnökválasztás első fordulójában lehetőségünk van arra, hogy a számunkra fontos kérdéseket kiemeljük”

 

– hangsúlyozta Forró.

 

Elmondása szerint a Szövetség régóta támogatja a kisebbségek kulturális és politikai követeléseit, valamint a dél- és kelet-szlovákiai regionális fejlesztéseket. „A régiók, ahol magyarok élnek, az ország elfelejtett részei. Dél- és Kelet-Szlovákiában gyérebb a csatornahálózat, az infrastruktúra, az utak és a vasút tekintetében pedig azt látjuk, hogy Szlovákia ezen része elmaradottabb, mint az északi részek” – mutatott rá Forró.

 

Arra a kérdésre, hogy a szlovák elnöknek elsősorban a kormány és a parlament ellensúlyát kell-e képeznie, vagy együtt kell-e működnie ezekkel az intézményekkel, Forró azt válaszolta, hogy az elnöknek a feszültségek leküzdésére kell törekednie, nem pedig azok kialakítására.

 

„Az elnöknek nem feszültségeket kellene teremtenie, hanem éppen ellenkezőleg, ha szükséges, egyesítenie, integrálnia, leküzdenie kell a különbségeket”

 

– mondta Forró. Szerinte a megosztott társadalom egy meggyengült társadalom, amit jól példáznak az elmúlt tíz év politikai vitái a magyar közösségen belül.

 

„Megosztottak vagyunk, és ez nem segített rajtunk.”

 

– jelentette ki. Forró azt is elmondta, hogy pártja már az európai parlamenti választásokra készül. Öt évvel ezelőtt kevesebb mint 400 szavazattal maradtak le az EP-képviselői mandátumról – tette hozzá. „Az elnökválasztás szerintem nagy hatással lesz az európai parlamenti választásokra is” – húzta alá, hozzátéve: már készül a jelöltlista, amelyről február 24-én dönt a párt Országos Tanácsa.

 

 

Felidézte, hogy az Európai Parlamentben korábban több magyar nemzetiségű képviselő is képviselte a szlovákiai kisebbségi közösségek érdekeit. „Volt hangunk, és fel tudtuk vetni a számunkra fontos kérdéseket az Európai Parlamentben” – mondta.

 

Arra a kérdésre, hogyan értékeli Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikáját, aki rendszeresen vitába keveredik az Európai Unió vezetésével, Forró azt mondta, hogy Orbán Viktor a magyar állampolgárok érdekeit helyezi előtérbe.

 

„Ez érthető, erre kapott mandátumot. Egyre több rajongója van itt Szlovákiában, mert látják, hogy megpróbál jót tenni a hazájáért.”

 

– mondta. A Szövetség elnöke ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok évek óta nagyon jók.

 

„Keresnünk kell az együttműködési lehetőségeket más országokkal, elsősorban a szomszédainkkal. Szlovákiai magyarként két kultúrát ismerek, a szlovákot és a magyart, és azt látom, hogy szerencsére egyre jobb az együttműködés Magyarország és Szlovákia között”

 

– zárta Forró.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.