Nyitókép: SITA

A közvetlen mezőgazdasági támogatások azonnali kifizetése előleg formájában, a társadalombiztosítási járulékok könnyítése minden gazdálkodó számára – ez csak néhány a tiltakozó gazdák követeléseiből, akik hétfőn kezdtek több helyen tiltakozásokba Szlovákiában.

 

A kistermelők legnagyobb problémája az Európai Uniós támogatások elmaradása, illetve az állami földhöz jutás ellehetetlenítése. Elmondásuk szerint szeretnének esélyt kapni arra, hogy részt vegyenek az ismeretlen tulajdonosú földekre kiírt nyilvános pályázaton.

 

Pozsonyban, a mezőgazdasági minisztérium előtt tartott sajtótájékoztatón erről a Szlovákiai Földtulajdonosok és Mezőgazdasági Vállalkozók Szövetségének elnöke, Ján Jelen nyilatkozott.

 hirdetes_810x300  

 

„A tiltakozás célja, hogy rámutasson a szlovákiai gazdálkodók kritikus helyzetére” – tette hozzá Jelen- Elmondta, hogy a gazdákat egzisztenciális problémák fenyegetik. „Megélhetési problémáik vannak a gazdálkodóknak. Alacsony a termékek felvásárlási ára, és nem kapták meg azt a közvetlen kifizetéseket sem, amelyre jogosultak” – tette hozzá az egyesület elnöke.

 

Az adminisztratív terhek csökkentését vagy a diszkrimináció megszüntetését is kérik a gazdálkodók a Szlovák Földalapból történő földbérlés során. Követelik továbbá a földhasználati viszony nyilvántartásának felállítását és a gazdálkodók kedvezőbb hitelekkel történő támogatását szolgáló pénzügyi eszközök előkészítését. Tiltakozásokkal egyúttal szeretnék elérni a zöld gázolaj lehetőségét minden gazdálkodó számára, illetve a mezőgazdasági áruk vámmentes behozatalának tilalmát az Európai Unión kívüli országokból.

 

A gazdák hétfőn több helyütt tiltakoztak az országban, a minisztérium, illetve a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség székháza előtt is. A gazdák elmondása szerint több mint 300 résztvevő vett részt a mai tüntetésen. Szlovákián kívül több európai városban is tüntetés zajlik.

 

A gazdák támogatását a Szlovák Fuvarozók Szövetsége (UNAS) is kifejezte.

 

Csütörtökön (február 22-én) a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) is tiltakozást hirdetett Szlovákia-szerte.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.