Nyitókép: SITA

 

A bazini Speciális Büntetőbíróságon  ma megkezdődött Norbert Bödör nyitrai oligarcha pere feltételezett vesztegetésének ügyében. Az alperes kezdetben elutasította a vádmegállapodás megkötésének lehetőségét, majd ártatlannak vallotta magát. Bödör ügyvédje, Marek Para alaptalannak nevezte a vádemelést.

 

„Ebben az ügyben jogsértő eljárás volt a rendvédelmi hatóságok részéről”

 

– mondta Para. Emlékeztetett arra, hogy két rendőri nyomozó, valamint a Speciális Ügyészség ügyészei, Petr Mikuláš és Matúš Harkabus ellen feljelentést tettek.

 hirdetes_300x300  

 

 

A mai tárgyaláson Bernard Slobodník korábbi rendőrtiszt, Štefan Žiga üzletember (a parlament alelnökének rokona),a  több büntetőügyben szereplő, Tigris becenevű Peter Petrov, valamint Peter Žiga, a parlament alelnöke is tanúként szerepelnek.

 

A tárgyalást eredetileg 2023 augusztusának végére tűzték ki, de az alperes által a törvényes bíró ellen benyújtott elfogultsági kifogás késleltette. A legfelsőbb bíróság azonban úgy döntött, hogy Pamela Záleská bírónő nem elfogult az ügyben. A Speciális Ügyészség ügyésze tavaly februárban vesztegetés bűntette miatt emelt vádat Norbert Bödör ellen. Az ügyészség tájékoztatása szerint a vádemelés tárgya 50.000 euró kenőpénz átadásának gyanúja, amely egy konkrét büntetőügyben más személy javára történő segítségnyújtáshoz kapcsolódott.

 

Jelen esetben a Valčeky (hengerek) néven ismert esetről van szó. Az Országos Bűnüldözési Ügynökség korábbi nyomozója, Marián Kučerka kenőpénzéről volt szó. A megnevezett személy foglalkozott az áfavisszaigénylési üggyel, amelyben gyanúsítottként szerepelt Štefan Žiga, Peter Žiga volt környezetvédelmi miniszter rokona. Norbert Bödör volt az, aki a korábbi rendőrön, Bernard Slobodníkon keresztül közvetítette volna a pénzt a nyomozó számára. A vádirat szerint Slobodník, aki ellen egy másik esetben folyik eljárás, megtartott belőle 25 ezer eurós összeget, a másik 25 ezret pedig átadta Kučerkának.

 

A nyitrai oligarcha ellen ugyanakkor vádemelés vár a Dobytkár (állattenyésztő)-ügyben, amely a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökségnél történt korrupciót érinti. Az ügyet azonban újból tárgyalják a Büntetőbíróságon, mivel a vádlottak nem járultak hozzá a szenátustagok cseréjéhez. Norbert Bödör a Purgatórium-ügyben is szerepel, amely egy bűnözői csoport rendőrségen belüli feltételezett működésére vonatkozik.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.