Nyitókép forrása: Körkép.sk/Archív

 

A Speciális Ügyészség hétfőn hét személy esetében törölt el vádemeléseket, köztük a Jaroslav Haščák oligarcha ellenit is. Másnap, kedden azonban ismét vádat emelt öt személy ellen. A Speciális Ügyészség állítja, hogy csak „adminisztratív-eljárási” okokból állította le majd indított új eljárásokat.

 

A Szlovákia történetének egyik legsúlyosabb politikai botrányában folyó nyomozásnál megint nem stimmel valami. A haláltusáját vívó Speciális Ügyészség (a kormány ugyanis már célegyenesben van, hogy megszüntesse a hivatalt) hétfőn hét személy ellen korábban indított vádemelést törölt el, de kedden már be is jelentették, hogy öt személy ellen újrakezdték a bűnvádi eljárást.

 

Hétfőn

 

Hétfőn a Gorilla ügy nyomozását felügyelő Speciális Ügyész döntése kapcsán a Főügyészség a következőket közölte:

 hirdetes_300x300  

 

„A Gorilla ügyben eljáró speciális ügyész az elmúlt napokban két határozatot adott ki a bűnvádi eljárás alatt álló személyek kapcsán. Két vádlott panaszát elutasította indokolatlanságra hivatkozva (…) és további hét személy fellebbezését helyben hagyva törölte a 202. november 23-án született vádemeléseket, az ügyet pedig visszautalta új eljárás megnyitása keretében a NAKA nyomozóinak”

 

A vádlottak között volt Jaroslav Haščák oligarcha is, Szlovákia egykori talán leghatalmasabb embere, a Penta befektetőcsoport korábbi tagja, akit a Gorilla ügy kapcsán bűnszervezet létrehozásával és pénzmosással is vádoltak.

 

Haščák ügyvédje természetesen örült a döntésnek, ami szerinte bizonyítja, hogy a védence elleni vádemelés indokolatlan és törvénytelen volt.

 

„A Speciális Ügyészi Hivatal döntése egyúttal cáfolja azokat a manipulatív érveket, amelyeket többek között Daniel Lipšic speciális ügyész is terjeszt, miszerint Jaroslav Haščák lenne a fő kedvezményezettje a büntetőtörvénykönyv módosításának”

 

emelte ki Martin Škubla. Hozzátette, hogy Haščák fontolóra veszi, hogy kártérítést követel az állammal szemben a vádemelés miatt, illetve hogy feljelentést tesz hatáskörrel való visszaélés okán.

 

Kedd

 

Ezek után jött a keddi nap, és a Speciális Ügyészség mintha meggondolta volna magát. Alexander Feník speciális ügyész bejelentette, hogy a Gorilla-ügyben öt személy ellen bűnvádi eljárást indítanak – mind az öt személy ellen már volt élőm vádemelés, amit hétfőn szüntettek meg.

 

A balliberális, Soros György érdekeltségébe tartozó SME napilap közlése szerint Feník azt állítja, csak „adminisztratív-eljárási” lépésekről van szó, mert az ügy felügyeletét „eljárásilag tiszta módon” kell végrehajtani.

 

A NAKA szóvivője, Zuzana Drobová közölte, hogy az ügyészség utasítást adott a bűnvádi eljárás elindítására öt személy esetében azzal a céllal, hogy a NAKA kiküszöbölje az esetleges eljárési hibákat.

 

Egyes információk szerint, ha hatályba lép a büntetőtörvénykönyv módosítása, akkor a Gorilla-ügy elévül.

 

A módosítást hétfőn Zuzana Čaputová államfő az Alkotmánybíróságon (AB) támadta meg, kedden az ellenzéki pártok is beadványt nyújtottak be az AB-hez. Van rá esély, hogy az Alkotmánybíróság hetekre felfüggeszti a törvénymódosítás hatályosságát.

 

A Gorilla-ügy 2011-ben robbant ki. A SIS 2005-ben és 2006-ban hangfelvételek készített Jaroslav Haščákról, ahogy az akkori kormányzó és ellenzéki vezető politikusokkal tárgyal, többek között privatizációról, províziók visszaosztásáról. A hanganyag szöveges leirata 2011 decemberében kiszivárgott az internetre, hatalmas közfelháborodást keltve és tüntetéseket indítva el. A 39 órányi hanganyag 2019-ben, a Kuciak-gyilkosság után bekövetkező belpolitikai földrengés során került elő az újságíró megölésével vádolt Marián Kočner széfjéből.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.