Nyitókép forrása: SITA/Viktor Zamborský

 

A Szlovák Agrár- és Élelmiszerkamara (SPPK) ma (február 22-én) tagjai csatlakoznak az európai gazdák tüntetéséhez, és az európai agrárpolitika megváltoztatása érdekében több ezer traktort vonultatnak fel a szlovákiai országutakon. A tüntetés alapvetően nem a kormány ellen irányul, hanem Brüsszel politikája és az ukrán gabonadömping ellen. Az Európában már hónapok óta tart a gazdák megmozdulása, hosszabb-rövidebb szünetekkel. Az SPPK akciója a V4-es országok, Litvánia és Lettország agrárkamaráival közös tüntetése. Érdemes dugókra, torlódásokra és fennakadásokra számítani a közutakon.

 

Miért tüntetnek a gazdák?

 

A gazdák több okból is tüntetnek. Az ukrán gabonadömping csak az egyik, de leglátványosabb. Az olcsó, uniós szabványoknak nem megfelelő, de uniós szabályok terhe nélkül előállított ukrán gabonát Brüsszel vám- és kvótamentessé tette az importőrök számára. Az európai gazdák terményei kiszorultak az uniós piacról.

 

Így vonultak a magyar gazdák Pozsonyba:

 hirdetes_300x300  

 

A felvidéki magyar gazdák is csatlakoztak a mai országos traktoros tüntetéshez

 

Brüsszel zöld politikája szintén gyakran emlegetett probléma. A gazdák szerint olyan technokraták tárgyalnak a mezőgazdaságban dolgozókra kiróvandó terhekről bankárokkal (!) zárt ajtók mögött, Brüsszelben, akik az életben még nem láttak élő tehenet. Brüsszel az ész nélküli zöldpolitikára hivatkozva egy sor olyan intézkedést vezetett be, amelyek csökkentik az európai gazdák versenyképességét, mi több, tönkreteszik őket. Ilyen például az a szabály, hogy földjük 10 százalékát nem vethetik be, hanem ugaron kell hagyniuk.

 

Az okok között szerepel a szintén uniós „szakértők” által bevezetett bürokratikus rendszer, ami miatt a gazdák – állításuk szerint – több időt töltenek a számítógép előtt, mint a földeken.

 

Kiemelt fontosságú követelés az uniós agrárkifizetések minél hamarabbi folyósítása. Az összegek nagyobbik fele hónapok óta késik, több gazda kénytelen kölcsönért folyamodni, vagy a tönk szélére került.

 

Az SPPK közlése szerint, amennyiben az Európai Bizottság és az egyes tagállamok kormányai nem tesznek eleget követeléseik rájuk eső részének, úgy folytatni fogják a megmozdulásokat, ameddig csak kell.

 

Mi várható csütörtökön?

 

Az SPPK korábbi közlése szerint a tüntetésen mintegy 4000 gazda vesz majd részt, és 2200 traktor és más mezőgazdasági erőgép vonul majd az utcákra. A tüntetés keretében két határátkelőt lezárnak: Trsztenán (szlovák-lengyel határ északon) és Holicson (szlovák-cseh határ). 

 

A gazdák az ország 37 helyszínén fognak tüntetni, a legtöbb traktorra a délnyugati régiókban lehet számítani.

 

A traktorok délelőtt 9 körül indulnak a tüntetések helyszíneire, a megmozdulás pedig várhatóan délután 14:00 és 15:00 között ér majd véget. A traktorok konvojokban haladnak majd, ami garantáltan közlekedési fennakadásokat fog okozni, így mindenkinek érdemes körültekintőnek lennie.

 

A Szencről induló gazdák Felsőrados (Radočovce), Szentistváncoborfalva (Popudinské Močidľany) és Tövisfalva (Trnovec) felé haladnak majd Holics felé. A határ cseh oldalán csatlakoznak a tüntetéshez a cseh gazdák is.

 

Több tucat traktor fog megindulni délelőtt Námesztóból Turdossinen át Trsztenáig (Trstená), ahol a határ lengyel oldalán a lengyel gazdák egy csoportja is csatlakozik a tüntetéshez.

 

A tüntetők nem fogják kímélni a sűrű forgalmú településeket sem. Különösen Pozsonyban kell dugókra számítani, ahova száz traktor fog bevonulni a bejelentések szerint, két útvonalat is blokkolva. Az egyik konvoj a PD Vajnory gyümölcsösétől indul és a Szenci, a Rozsnyói, a Nagyszombati majd a Sánc (Šancova) és a Štefánik (Štefánikova) úton keresztül a Védcölöp útig (Palisády) vonul. 

 

A másik konvoj a Mogyoródi úti (Lisekovská) szövetkezettől indul Pozsonypüspökiről, majd a Slovnaft, a Bajkál úton is áthaladva vonul a Védcölöp útig.

 

A gazdák valószínűleg egy időre megállnak majd tüntetni és követeléseiknek hangot adni az Európai Bizottság pozsonyi képviseletének épülete előtt, ami a Védcölöp úton található, illetve a parlament épületénél is. 

 

Valószínűleg az ország minden megyei központjában, de más városokban is traktor-konvojokra kell számítani.

 

 

A rendőrség folyamatosan ellenőrizni fogja a helyzetet, a tüntetés szervezői és a rendőrség képviselői állandó kapcsolatban lesznek. 

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!