Nyitókép: Polícia SR – Prešovský kraj

 

A lengyel gazdák hétfőn reggel lezárták a Felsőkomárnok (Vyšný Komárnik) – Barwinek határátkelőt. Barwinek faluban útakadályokat állítottak fel, és az első órában egyetlen járművet sem engedtek át. Ezt követően bár beengedték a nem mezőgazdasági árut szállító személygépkocsikat és teherautókat, de eközben óránként csak egy-egy mezőgazdasági árut szállító járművet engednek át. A tiltakozó akció csütörtök 19 óráig tart.

 

„Azt akarjuk elérni, hogy Ukrajnából ne szállítsanak gabonát és mezőgazdasági termékeket Lengyelországon keresztül, Szlovákián keresztül Lengyelországba, Lengyelországon keresztül Szlovákiába és tovább Csehországba és Magyarországra, mert a szállított gabona nagy része rossz minőségű. Számunkra ez a lenni vagy nem lenni kérdése, mert ha ez így folytatódik, és a gabonát importálják, akkor nem lesz értelme a szövetkezeti munkának”

 

– mondta a TASR-nek Maciej Izowski, a tiltakozás egyik szervezője.

 

 hirdetes_810x300  

„Ha segíteni akarunk Ukrajnának, akkor segítsünk, de nem tehetjük ezt a lengyel és szlovák gazdák, valamint az egész Európai Unió gazdáinak kárára.”

 

– tette hozzá Izowski, aki felszólította a szlovák gazdákat, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

 

A rendőrség óvatosságra inti az embereket, mivel a forgalom lelassul. „Szeretném felhívni a szlovákok figyelmét, hogy lesznek bonyodalmak, tehát számolniuk kell azzal, hogy a következő négy napban komplikált lesz a közlekedés. Azt tanácsolom nekik, hogy halasszák el a (lengyelországi) bevásárlást egy másik időpontra” – mondta Daniel Lendzio, a krosnói városi rendőrség vezetője a Lengyelországba járó szlovák állampolgároknak.

 

Jana Ligdayová, az Eperjesi Megyei Rendőrkapitányság szóvivője azt tanácsolja az autósoknak, hogy kerüljék el ezt a határátkelőt, és használjanak alternatív útvonalakat.

 

A lengyel gazdák már több hete tiltakoznak az Ukrajnából érkező olcsó termékek és az Európai Unió környezetvédelmi előírásai ellen. Több alkalommal szándékosan ukrán mezőgazdasági termékeket, köztük repcét, szójababot és gabonát engedtek ki vasúti kocsikból.

 

Körkép.sk, Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!