Nyitókép: Nipitphon Na Chiangmai / EyeEm

 

Habár több nemzetközi felmérés szerint a szlovákok egyike azon nemzeteknek, amelyek a leginkább hajlamosak elhinni az összeesküvéseket és a hamis információkat, a szlovákok többsége (69 százalék) meg van győződve arról, hogy meg tudja különböztetni az álhírt (fake news, Szlovákiában elterjedtebb a hoax kifejezés) az igazságtól – különösen magabiztosak a férfiak (75 százalék) és az egyetemi végzettségű személyek (88 százalék), derül ki az NMS Market Research Slovakia reprezentatív online felméréséből.

 

A megkérdezettek 91 százaléka gondolja úgy, hogy a közösségi oldalak felhasználói az álhírek legnagyobb terjesztői. A közösségi hálózatok közül a legrosszabb hírnevet a Facebook érdemelte ki. A válaszadók több mint fele, 58 százalék, ezt jelölte meg a közösségi hálózatként, ahol szerintük legtöbbet terjesztenek álhíreket.

 

A válaszadók 85 százaléka úgy véli, hogy az emberek maguk is részt vesznek álhírek terjesztésében. Tízből nyolc szlovák állampolgár a médiát és a politikai vezetőket tartja felelősnek a hamis információk terjedéséért.

 hirdetes_300x300  

 

79 százalékuk szerint a hamis információk terjesztése társadalmi probléma. A megkérdezettek szerint mind az államnak, mind az embereknek (44 százalék) foglalkozniuk kellene az álhírek terjesztésének megakadályozásával Szlovákiában. A felelősséget 40 százalékuk szerint a közösségi hálózatok tulajdonosainak és az adminisztrátoroknak kellene viselniük.

 

Bíztató, hogy a lakosság jelentős része tudatában van annak, hogy az álhírek terjedése problémát jelent társadalmunkban – közölte Denisa Lakatošová, az NMS munkatársa. Szerinte a szlovákok elvárják az államtól, hogy aktívan vegyen részt az álhírek terjedése elleni küzdelemben, ami azonban „ellentmond a valóságnak”, hiszen a kulturális minisztérium megszüntette a médiaoktatásra és a dezinformáció elleni küzdelemre szánt pénzügyi támogatást.

 

Az online felmérés január 10. és 14. között készült 1030 fős mintán.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!