Nyitókép: via europawahl-bw.de

 

Az uniós állampolgárok is szavazhatnak a júniusi szlovákiai európai parlamenti választásokon, amennyiben betöltötték a 18. életévüket és állandó lakhellyel rendelkeznek Szlovákiában. Ezen felül legkésőbb április 29-ig jelezniük kell a szavazási szándékukat.

 

Minden egyes választópolgár ugyanazt a szavazólapot kapja meg a szlovákiai szavazóhelyiségben – közölte a belügyminisztérium sajtóosztálya, hozzátéve: minden választópolgár, szlovák vagy más uniós állampolgár, a leendő szlovák európai parlamenti képviselőkről fog dönteni. Ugyanakkor az EP-választáson csak egyetlen uniós tagállamban lehet szavazni.

 

„Az Európai Unió más tagállamának állampolgárát a Szlovák Köztársaság területén az a település veszi fel a választói névjegyzékbe, ahol az állandó lakhelye van, a kérelem és nyilatkozat alapján” – közölte a belügyminisztérium. Ez a választópolgár a nyilatkozatban egyebek mellett feltünteti az utolsó lakcímét abban az uniós országban, amelynek állampolgára, valamint azt a választási körzetet, amelyben utoljára szerepelt a választói névjegyzékben. Kijelenti továbbá, hogy kizárólag a Szlovák Köztársaság területén szavaz, ahogy azt is, hogy nem fosztották meg a választójogától.

 hirdetes_810x300  

 

Az EP-választásokat június 8-án, szombaton tartják. A szlovákiaiak 15 európai parlamenti képviselőt küldhetnek Brüsszelbe.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!