Nyitókép: Mede Géza

 

Költségvetési provizóriummal kezdte az évet Rimaszombat városa. A képviselő testület decemberi ülésén a helyi adók emelésére helyezték a hangsúlyt a képviselők. A 19%-os adóemelés ellenére is jelentős különbség mutatkozott a tervezett bevételek és kiadások között, így a költségvetés újbóli megvitatását elhalasztották.

 

A képviselő testület múlt heti ülésén a város vezetése az új költségvetési javaslatban a hiány pótlására a kihasználatlan épületek értékesítését, eladását javasolta. Eszerint eladásra kerülne a volt internátus épülete, majd a Gömör-vendéglő és a Járásbíróság által már nem haszált épületek is. 

 

A volt internátus eladásával külön programpontban foglalkoztak a képviselők. Az épület problémája neuralgikus pontként húzódik Rimaszombat újkori történetében. Már lassan egy évtizede lesz, hogy nem tudják eldönteni, mi legyen az épület sorsa. Jozef Šimko polgármester következetesen lakásokat szeretett volna benne kialakítani. A mostani ülésen is elmondta, hogy ötször javasolta a testületnek, ötször szavazták le a javaslatát. A nemleges hozzáállás mögött véleménye szerint azok a lakosok állnak, akik attól félnek, hogy a „Fekete városból” jönnek bele lakni roma származású lakosok.

 hirdetes_300x300  

 

Az ellenzék az épület szociális célokra való felhasználását javasolta, ezt viszont a polgármester vétózta meg következetesen. Közben volt egy javaslat MUDr. Mir Obaidullah képviselő részéről, miszerint a Szent Erzsébet Egészségügyi Főiskola nővérképző intézetet rendezne be a volt Megyeháza (szintén üres) épületében, a volt internátus pedig a növendékek elszállásolására szolgálna. Az örvendetes szándék a bíztató kezdet ellenére a kormányváltás körüli időszakban dugába dőlt. 

 

Az épület eladásáról szóló programpontot Halász Attila alpolgármester terjesztette elő. Kiemelte, hogy a lakosok lépten-nyomon kérdezik a képviselőket az épület sorsáról, sürgetik a megoldást. Az évek során nagyon sok megoldással próbálkoztak, egyik sem mutatkozott megfelelőnek. Most az eladást javasolják, talán sikerül találni vállalkozót, aki megveszi és úgy hasznosítja, hogy az megfeleljen a város érdekeinek is. 

 

 

Szerinte Rimaszombat gyönyörű város lett, de az ilyen lerobbant épületek, mint a volt internátus is, csak rontanak a város képén. Az épület állaga sajnálatos vita tárgya a lakosság körében, de az ideérkező vendégek, turisták szemében is csökkenti a város értékét. Az épület patkányok és hajléktalanok tanyája lett az évek során.

 

A felértékelés szerint az épület értéke 800 ezer euró. Ha a testület elfogadja az eladást, ez az összeg be fog kerülni az évi költségvetés bevételi részébe, és az elképzelés szerint fedezete lesz több hasznos kiadásnak, mint például az utcák, járdák rendbetételének folytatása, iskolák, óvodák felújítása. Az alpolgármester kérte a képviselőket a javaslat elfogadására. 

 

 

A vitában a képviselők többsége támogatta a javaslatot. Elmondták, hogy próbálkoztak már mindennel, szerintük értékesíteni kell az épületet, más megoldás nincs. Eltérő javaslat csak a vételár (800 ezer euró) felhasználására érkezett. Kérték, hogy az összeget fordítsák a készülő szabatkai lakásépítkezési terület közművesítésének a finanszírozására, másik szerint egy kisebb összeget fordítsanak belőle a halottasház rendbetételére. Ezeket a módosító javaslatokat a képviselők elfogadták. Javaslat érkezett arra is, hogy a beruházó nem alakíthat ki az épületben lakásokat, ám ezt a testület elutasította.

 

A képviselő testület elfogadta az épület eladására tett javaslatot 800 ezer euró értékben, majd a jóváhagyott módosításokkal együtt elfogadta a 2024-es évi költségvetést is. Ennek bevételi része 27 611 954,- euró, a kiadások pedig 27 604 259,- eurót tesznek ki. 

 

A következőkben Jozef Šimko polgármester informálta a képviselőket a többi kihasználatlan épület sorsáról. Eszerint a Gömör-vendéglőt és a Járásbíróság által már nem haszált épületeket felértékeltetik és szintén eladásra kínálják. A volt Megyeházát elképzelésük szerint felhasználják a város részére, a Főtéren található Városháza megmaradna a mostani rendeltetésének, minden más hivatal viszont a volt Megyeháza épületében lenne elhelyezve. 

 

 

Jozef Šimko informált arról is, hogy a múlt héten meglátogatta a várost Denisa Saková  a kormány alelnöke, gazdaságügyi miniszter, akivel az ipari parkról tárgyaltak. Megegyezésük szerint a német beruházó  májusban megkezdi az építkezést, amelynek ősszel már kész kell lennie. Szerinte örvendetes hír az is, hogy a körforgalom építése jól halad és az idősek otthona építésére is van reális esély.

 

Mede Géza

képek Gecse Attila és Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.