Nyitókép: Facebook/Forró Krisztián

 

Szlovákia elnökénnek nagyobb hatáskörrel kellene rendelkeznie, így például törvénytervezeteket nyújthatna be a parlamentben – véli Forró Krisztián, a Szövetség államfőjelöltje a TASR-nek adott interjújában. Szerinte az elnöknek kapocsnak és közvetítőnek kellene funkcionálnia az ellenzék és a koalíció között.

 

Miben látja a Szlovák Köztársaság elnökének legfontosabb szerepét?

Az elnök legfontosabb szerepe az összetartás. Ahelyett, hogy árkokat mélyítene, inkább fel kellene töltenie azokat.

 

 hirdetes_300x300  

Melyik elnöki hatáskört tartja a legfontosabbnak, és melyik az, ami nélkül el tudná képzelni az elnöki tisztség gyakorlását, illetve melyiket nem tervezi használni?

Tekintettel arra, hogy az elnöknek nagyon erős megbízatása van közvetlenül az ország polgáraitól, úgy gondolom, indokolt lenne, hogy még erősebb kompetenciákkal rendelkezzen. Lehetősége lehetne például arra, hogy törvényjavaslatokat terjesszen be a Nemzeti Tanács elé.

 

Egyes politikai pártok arról beszéltek, hogy meg kell változtatni a választási rendszert. Szükség van erre a változtatásra? Ön aláírná a választási rendszer megváltoztatását?

Úgy gondolom, hogy a régióknak nincs elegendő hangjuk a parlamentben. Amint a képviselők bekerülnek a parlamentbe, Pozsonyból tekintenek a régiókra, és gyorsan el is felejtik őket. Mindenképpen támogatnék egy olyan választási rendszert, amely a régióknak és minden nemzeti közösségnek nagyobb hangot adna.

 

Hogyan viszonyul Szlovákia NATO- és EU-tagságához? Már 20 éve vagyunk tagok.

Az egységes magyar párt, a Magyar Koalíció Pártja a kormánykoalícióban volt, amikor Szlovákia NATO- és EU-csatlakozását jóváhagyták. Ez egy jó döntés volt. Ma már nem beszélhetünk ugyanarról az Európai Unióról, mint amihez csatlakoztunk, de nem látok jobb lehetőséget, minthogy (az EU) jobbá tételén dolgozzunk.

 

A Szlovák Köztársaság elnöke egyben a fegyveres erők főparancsnoka is. Hogyan viszonyul a hadsereg finanszírozásához, korszerűsítéséhez, megerősítéséhez, tekintettel arra, ami határainktól keletre történik?

Olyan hadseregre van szükségünk, amely képes megvédeni a Szlovák Köztársaság minden polgárát. Jelenleg a hadseregünknek hatalmas hiányosságai vannak, ezért a hatékonyabb finanszírozás és a modernizáció indokolt.

 

Hogyan látja az Ukrajnának nyújtott segítséget? Támogatja Ukrajna uniós tagságát? Az EU jóváhagyta a csatlakozási tárgyalások megkezdését.

Teljes mértékben támogatom a humanitárius segítségnyújtást. Nem tudom azonban támogatni, hogy fegyvereket küldjünk Ukrajnába, akár katonai személyzettel, akár anélkül. Minden fegyverszállítás meghosszabbítja a háborút, és ennek következtében fiúk, apák és férjek halnak meg. Semmi sem értékesebb az emberi életnél. Ha Ukrajna teljesíti mindazokat a feltételeket, amelyeket például Szlovákiának kellett teljesítenie a csatlakozási tárgyalások során, akkor nincs akadály annak, hogy Ukrajna az EU tagja legyen.

 

Az elnöknek a kormány ellensúlyaként kellene fellépnie? Miért?

Az elnöknek a polgárok oldalán kellene állnia. Ezért, ha jelentős feszültségek vannak a kormánykoalíció és az ellenzék között, közvetítőnek kell fellépnie a szembenálló felek között, keresve a közös nevezőket.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!