Nyitókép: bioliek.sk

 

Év elejétől február végéig 123 szamárköhögéses esetet regisztráltak Szlovákiában, a fertőzöttek többsége gyerek. A Közegészségügyi Hivatal tájékoztatása szerint az előző három évhez viszonyítva az elmúlt hetekben megemelkedett az esetek száma.

 

Tavaly 223, 2022-ben 109, 2021-ben pedig 92 megbetegedést regisztráltak az országban.

 

„Ahogy a néhány más légúti fertőzés esetében, a szamárköhögéses esetek száma is alacsony volt a COVID-járvány idején bevezetett intézkedések miatt, ezért is kiemelkedő most ez a növekedés”

 

közölte a Közegészségügyi Hivatal közösségi oldalán.

 hirdetes_300x300  

 

A szamárköhögés idén minden korcsoportban és minden régióban előfordult, leggyakrabban az egy évesnél fiatalabb kisgyermekek körében.

 

Az elmúlt hónapokban több európai országban is megemelkedett a szamárköhögéses megbetegedések száma. Az Közegészségügyi Hivatal tájékoztatása szerint a megelőzés leghatékonyabb eszköze a védőoltás. Szlovákiában kötelező a szamárköhögés elleni védőoltás.

 

„Az oltatlan, vagy a hiányosan beoltott gyerekek, főleg egyéves koruk előtt különösen ki vannak téve a szamárköhögés veszélyének. A betegség gyakran súlyos lefolyású, csecsemőknél életveszélyes is lehet”

 

közölte a hivatal.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!