Nyitókép: Kormányhivatal

 

Március 27-én, szerdán Galántán tart kihelyezett kormányülést a szlovák kabinet. Robert Fico miniszterelnök, valamint miniszterei a vegyes lakosságú mátyusföldi járási székhelyen tartja meg soron következő ülését, értesült a Körkép.sk.

 

Hogy a magyarlakta térségbe látogat a szlovák kormány, Budapesten tett ígéretet a szlovák miniszterelnök, mégpedig az Orbán Viktor magyar kormányfővel való tárgyalást követően.

 

Már a helyszín kijelölése sem volt egyszerű

 hirdetes_300x300  

 

A Körkép.sk értesülései szerint már a helyszín kijelölése is kemény lobbi, hosszú folyamat eredménye volt. Kelet-Szlovákiai régió is szóba került, mint ahogy a Dunaszerdahelyi járás valamelyik városa is sokáig játékban volt. Végül Galánta lehet a befutó, mely járásban a Magyar Szövetség országos vezetésének több tagja, köztük Forró Krisztián pártelnök, Berényi József EP-listavezető, vagy Bíró László pártigazgató is él, illetve politizál.

 

Kihelyezett kormányülés Kassán. Kép forrása: Szlovák Kormányhivatal

 

A legutóbbi önkormányzati választásokon meglepetésre a Magyar Szövetség által támogatott Kolek Peter lett a befutó. A járásban a magyar párt a megyei választásokon is aratott, hiszen hatból hat képviselőt juttatott be Nagyszombat megyébe.

 

Bős, Dunaszerdahely is játékban volt

 

Így könnyen lehet, hogy végül presztízskérdés döntött Galánta mellett a kormányülés lehetséges helyszíneként szintén felmerült Dunaszerdahellyel, vagy Bőssel szemben.

 

Ami Forró Krisztián államfőjelölt számára nem túl ideális, hogy a galántai kihelyezett kormányülésre négy nappal az államfőválasztás első fordulója UTÁN kerül sor. A galántai helyszín így nem használható majd fel a kampányban.

 

Forró már felmérte a helyzetet

 

Mindenesetre a Körkép.sk úgy tudja, a Magyar Szövetség, mely az utóbbi időben igyekszik konstrukív viszonyt ápolni a Smerrel, már nagyban készül a kormányülésre. A pártelnök megbízásából az elmúlt napokban feltérképezték a régió problémáit.

Ha községük küzd olyan gazdasági, infrastrukturális, szociális vagy egyéb problémákkal, nehézségekkel, amelyek kormányszinten oldhatóak, kérjük jelezzék felénk írásban. Szeretnénk egy összegzést készíteni, amely alapul szolgálhatna a problémák feltárására és megoldására
– olvasható az ezzel kapcsolatos levélben.
Robert Fico kormánya a kihelyezett üléseken általában kiemelt figyelmet fordít a régió helyzetére. Így lesz ez várhatóan Galántán is, ahol magyar szempontból fontos, megoldatlan problémák orvoslására is ígéret születhet anyagi támogatás mellett a kormányfő tartalékalapjából.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.