Nyitókép forrása: facebook

 

Liptószentmiklós utcáin egy medve garázdálkodik, legalább ketten megsérültek a vele való találkozáskor, de meg nem erősített források szerint a megtámadott személyek száma nyolcra tehető és növekszik.

 

FRISSÍTVE: Ján Blcháč, Litpószentmiklós polgármestere szerint 5 személy sérült meg az agresszív medve támadásaiban, a sérültek karmolásokat vagy harapásokat szenvedtek el. A környéket a hatóságok megfigyelik, fokozzák a járőrök jelenlétét. A medvét valószínűleg kilövik.

 

Vasárnap délután a helyi lakók a közösségi oldalon figyelmeztették egymást, hogy medve csatangol az észak-szlovákiai város utcáin. Videókat és fényképeket is közzétettek az állatról, ahogy a bevásárlóközpont körül ólálkodik.

 

A TA3 közlése szerint a mentőszolgálatok megerősítették, hogy két személy könnyebb sérüléseket szenvedett az állattal való találkozáskor, de a helyiek szerint már legalább nyolcan megsérültek – ez utóbbi számot a hatóságok nem erősítették meg.

 hirdetes_300x300  

 

A liptószentmiklósi városi hivatal szóvivőjének elmondása szerint a medve átúszta a Vág folyót, nyomait elvesztették a lakott terület határában.

 

A szóvivő azt is elmondta, hogy a város polgármestere, Ján Blcháč már jó ideje kérleli a hatóságokat, hogy foglalkozzanak komolyabban a medvék okozta problémákkal, ezért konkrét reakciót fog kérni a környezetvédelmi minisztériumtól – nem csak szavakban de intézkedések formájában is.

 

A város azt várja a minisztériumtól, hogy az ilyen esetekben beavatkozó hivatásos csoport a helyi vadászokkal is kössön szerződést.

 

„A helyi vadászok lesznek, azok, akik a város rendelkezésére állnak és beavatkoznak az emberek védelme érdekében addig, amíg a hatóságok kiérkeznek. Ezen kívül átfogó rendszerszintű megoldásokat szorgalmazunk a probléma kapcsán”

 

jelentette ki Liptószentmiklós szóvivője.

 

Két nappal ezelőtt egy medve Deménvölgyén (Liptószentmiklósi járás) támadt rá egy medve egy 31 éves fehérorosz nőre, aki nem élte túl a találkozást.

 

A medvék évek óta okoznak veszélyes problémákat Romániában és Szlovákiában is. Mindkét ország környezetvédelmi tárcája azt tervezi, hogy a legközelebbi uniós miniszteri találkozón közös javaslatot terjesztenek elő annak érdekében, hogy a medvéket sorolják alacsonyabb védettségi kategóriába az EU-ban, hogy a hatóságok aktívabban léphessenek fel az állománnyal szemben.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!