Nyitókép: via spravy.pravda.sk

 

A legtöbb választópolgár már tudja, kire akar szavazni a szombati elnökválasztáson. Ez derül ki a „Hogy vagy, Szlovákia?” című, a lakosság hozzáállását folyamatosan vizsgáló felmérés adataiból. Ebben a megkérdezettek 60,4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a jelöltállítási határidő pillanatában, 12,7 százalék pedig azt mondta, hogy néhány nappal ezelőtt döntött. A válaszadók 19,8 százaléka még nem tudja, hogy kire szavazzon; a fennmaradó rész pedig nem tervezi, hogy szavazzon.

 

A bizonytalanok aránya a Progresszív Szlovákia, a Smer-SD és a Hlas-SD szavazói között a legalacsonyabb, míg a legtöbb bizonytalan szavazó a KDH és a Republika szavazói között van. A bizonytalanok között a nők (26,9 százalék) nagyobb arányban vannak jelen, mint a férfiak (15,6 százalék).

 

A felmérés azt is felmérte, hogy a válaszadók mit tartanak az elnök legfontosabb szerepének a kormánnyal kapcsolatban. A legtöbb válaszadó (49,8 százalék) szerint az új elnöknek elsősorban együtt kell működnie a kormánnyal. További 35,6 százalék szerint az elnök elsősorban a kormány ellensúlya kell, hogy legyen.

 hirdetes_300x300  

 

A válaszadók számára az is fontos, hogy az elnök megértse az emberek valódi problémáit. Majdnem ugyanilyen arányban szeretnének intelligens, művelt és képzett elnököt Szlovákia élén. Ezen felül az elnöknek tisztességesnek és becsületesnek kell lennie.

 

A felmérést március 11. és 15. között végezték 1000 fős minta alapján. A felméréssorozatot az MNFORCE kutatócég végezte.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!