Nyitókép: SITA

 

Péntekig, (március 22.) lehet az elnökválasztás első fordulójára érvényes választási igazolványt ígényelni lakehlyünkön, de már csak személyesen.

 

Aki tudja, hogy a szombati államfőválasztás idején nem tartózkodik majd állandó lakhelyén, ugyanakkor szeretne részt venni a választáson, annak a lakhelye szerint városi vagy községi hivatalban választási igazolványt kell kérvényeznie. Ezzel a dokumentummal a szombati napon az ország bármelyik szavazóhelyiségében leadhatja szavazatát.

 

 hirdetes_300x300  

A választási igazolványt meghatalmazott személy is kérvényezheti. Az államfőválasztás első fordulóját március 23-án tartják A szavazóhelyiségek reggel 7 óra és este 10 óra között tartanak majd nyitva.

 

Az önkormányzat a választási igazolványt haladéktalanul kiadja a választópolgárnak. Személyesen legkésőbb a választás napját megelőző utolsó munkanapon, azaz pénteken, az önkormányzat hivatali idejében lehet igényelni. Ki kell tölteni hozzá egy kérvényt, amely tartalmazza a választópolgár adatait, például vezeték- és vezetéknevet, születési számot, állampolgárságot, állandó lakcímet, valamint azt a címet, ahová az önkormányzat a szavazólapot kézbesíti.

 

A kiállított választási igazolvánnyal a választópolgár ha úgy dönt, az állandó lakóhelyén is szavazhat, de azt magánál kell tartania. A választási igazolvány csak a választás napján és csak a személyi igazolvánnyal együtt érvényes.

 

„A választási igazolványt csak egyszer adják ki, a választópolgár tehát óvatosan bánjon vele. Elveszett vagy ellopott választási igazolvány esetén az önkormányzat nem ad ki újat a választópolgárnak”

 

– figyelmeztet a Belügyminisztérium.

 

Március 23-án, szombaton tartják az elnökválasztás első fordulóját. Az esetleges második forduló április 6-án lesz. Zuzana Čaputová elnök hivatali ideje 2024. június 15-én jár le.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!