Nyitókép: Shutterstock/Mihai Surdu

 

Úgynevezett deepfake felvételekre figyelmeztet a belügyminisztérium az elnökválasztás kapcsán, hogy ezáltal manipulálják a közvéleményt. Az ilyen felvételeket a jelöltek és szervezetek, valamint a választások lebonyolítását biztosító szervek lejáratására vagy a választási eredmények megkérdőjelezésére használhatják fel.

 

„A deepfake kifejezés a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott félrevezető, nem hiteles audiovizuális tartalmakra utal. Az ilyen hamisított vizuális vagy audió tartalmakat bizonyos esetekben nehéz megkülönböztetni a valóságtól. Azt a benyomást kelthetik, hogy a tartalom valódi.”

 

– magyarázza a minisztérium. A magas minőségű deepfake felvételek ugyanis rendkívüli pontossággal képesek manipulálni az audiovizuális tartalmakat, hogy gyanútlan személyek arcát, hangját és cselekedeteit utánozzák, elmosva a határt a hitelesség és a megtévesztés között.

 

 hirdetes_810x300  

A belügy ezért azt tanácsolja a polgároknak, hogy a választásokkal kapcsolatos információkat hivatalos és hiteles forrásokból szerezzék be, például a Belügyminisztériumtól, a Választásokért és a Pártfinanszírozás Ellenőrzéséért Felelős Állami Bizottságtól, a Statisztikai Hivataltól, a Rendőrségtől, a Médiaszolgáltatási Tanácstól és a Nemzetbiztonsági Hivataltól.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!